2018-09-11 14:51Pressmeddelande

Victoriavandring i strålande sensommarväder

null

I strålande sensommarväder arrangerade Skara kommun, Västergötlands museum och Varnhems IF en vandring från Varnhem till Hornborgasjön, samma väg som Kronprinsessan Victoria gick på sin Västgötavandring 9 september 2017.

Victoriavandringen ska bli ett årligen återkommande evenemang andra lördagen i september. Tanken är att inspirera till vandring i vårt fantastiska natur- och kulturlandskap, alltså precis den effekt som Kronprinsessan Victoria hoppas på med sina landskapsvandringar runt om i Sverige.

Vid starten i Varnhem fanns möjlighet att vara med på en öppen guidning på Kata Gård innan man gav sig iväg upp på Billingen mot målet. Victoriavandringen följde Pilgrimsleden längs bergets kant med en vidunderlig utsikt över Hornborgasjön och Valle. De tre första kilometrarna gick uppför och var mest krävande, men sedan var det ganska lättgånget och plant. De sista kilometrarna ner mot målet vid Hornborgasjön gick i bekvämt nedförslut genom ett vackert kulturlandskap med många fornlämningar. Här passerades bland annat Heljesgården, ett museijordbruk med spår av äldre tiders odling och markanvändning.

Ungefär 3 timmar tog det för den genomsnittlige vandraren att ta sig de 15 kilometrarna från Varnhem till Hornborgasjön. Då ingick också en paus uppe på berget där Varnhems IF bjöd på saft, kaffe och bulle. Nere vid målet vid Naturum fick deltagarna i årets Victoriavandring ett diplom för sina insatser och dessutom en present för väl genomförd insats. Sedan väntade en organiserad transport med buss tillbaka till utgångspunkten i Varnhem.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten