2016-06-10 15:24Pressmeddelande

Unik satsning som förenar konst och musik

null

Under juni månad kommer några av Sveriges bästa folkmusiker till Skara. Vid fyra tillfällen anordnas konserter i samband med konstutställning, där konstnären, fiolbyggaren och folkmusikern Lars Söderström presenteras.

- Det här är en unik satsning där vi kompletterar en traditionell konstutställning med ytterligare en dimension, genom att addera en högkvalitativ musikserie i samma anda, runt om i hela stan, säger Lars Lundgren, förvaltningschef för kultur- och fritid.

15/6 klockan 18.00: Pelle Björnlert & Johan Hedin, Bladhska galleriet

Duon spelar folkmusik främst från södra Sverige. De har en förkärlek till den musik som var högsta modet bland spelmän och klockare i slutet av 1700-talet. Musikstilen har många likheter med nutidens barock. Pelles personliga stil på fiol och violino d´amore skapar levande musik. Johan har ett orginellt sätt att ackompanjera på, där stämmor i spelmansstil blandas med ett drivande ackordskomp, basstämmor och borduner. Tillsammans med Pelle använder han sin egen nyckelharpsmodell, tenornyckelharpan. Den här duon skapar en livfull dialog i musiken, som är gjord att dansa till.

17/6 klockan 18.00: Pers- Hans Olsson & Pers Alexander Olsson, Åbomska galleriet i Gamla Biblioteket

Pers Hans är en av landets största spelmän och har bland annat fått Zornmärket i guld ”för mästerligt och uttrycksfullt spel.” En stor del av hans repertoar består även av egna låtkompositioner. Hans spel karaktäriseras av stor personlig expressivitet, utmärkt teknik samt förankring i traditionen. Nu spelar han tillsammans med sin son Pers Alexander Olsson som även han är en skicklig spelman. Sonen har uppmärksammats genom priset ” Årets nykomling” både på Dalecarlia Folkmusic Awards 2016 och blivit nominerad till årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan. Kom och lyssna och dansa till några av landets bästa folkmusiker.

22/6 klockan 18.00: 5-mannabandet Kolonien, Båtmansgården

5-mannabandet Kolonien består av Erik och Arvid Rask, Mischa Grind och Anna Möller. Deras låtar har en förkärlek till folk, pop och Roots musik, ur vilken de hämtar mycket av sin inspiration. Koloniens karaktäristiska musik och stämsång hittade hem genom att bandet lade till Annas röst och fiol. Bandet blev utsett till årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan 2013, och har sedan dess hunnit med över 250 spelningar i åtta olika länder. De har kallats för ”Sveriges flitigaste folkband” och har under 2015 backat artister som Kristin Amparo, Eric Bibb, Rigmor Gustavsson och Marcus Berg. På Båtmansgården i Skara kommer de att spela två set, där det första är av mer konsert-karaktär och det andra mer traditionell folkmusikkaraktär. Välkommen till folkmusik i toppklass och ett midsommarinspirerat långbord.

29/6 klockan 18.00: 10-mannabandet Spöket i köket, Djäknescenen

Spöket i köket är ett svenskt/danskt tiohövdat folkmusikband. Musiken består av lika delar polska, reel, vals, polka, strathspey, schottis, jig, visa och dans. Spöket spelar fiol, vevlira, footstomping, hel blåssektion och en massa annat. Musiken kommer från nordisk och kanadensisk folkmusiktradition och från spökets egna huvuden. Kom och lyssna till musikstilen lounge/rave-folk och låt tonerna bjuda upp till dans.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten