2019-06-12 08:29Pressmeddelande

Unga Klara väljer Skara

null

Nationalscenen Unga Klara rullar under hösten 2019 iväg på turné både i Sverige och övriga världen. I Skara kommer teaterkompaniet att stanna en hel vecka för att dela med sig av sin långa erfarenhet av skapande teater.

Unga Klara är sedan 2018 Sveriges nationalscen för barn och unga. Uppdraget är att gestalta det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater, även om det svåra, farliga och obekväma. Utgångspunkten är att barn och unga har rätt till nyskriven samtida teater av högsta konstnärliga kvalitet.

Unga Klara har vidgat begreppet barnteater och de turnerar över hela världen. I år gör Unga Klara gästspel i Turkiet, Kina, Sydafrika och USA. De är också ute på sin första sverigeturné där Skara är en av städerna som har förmånen att ta emot dem.

Skara kommun och Skara skolscen samverkar kring Unga Klaras besök den 7-11 oktober.

- Vilken ynnest för Skara att få hit Unga Klara i en hel vecka. Att Skara får en möjlighet att vidga sina perspektiv som teaterstad är som om Skara FC skulle få besök av Fotbollslandslaget, få träna och samtala med dem, säger Alexandra Lindholm, teaterpedagog på Skara skolscen.

Unga Klara kommer med tre olika föreställningar för skolelever samt workshops, föreläsningar och samtal. Besöket bjuder på kultur för många olika åldersgrupper.

- Jag tror att Unga Klara kommer att kunna inspirera många i kulturella processer, att diskutera samhället genom teater och hjälpa oss alla att ställa frågor om samhället om och med barn- och unga idag, säger kulturchef Åsa Veghed.

Möten med elever

Teater- och estetelever i Skara kommer att möta skådespelare från Unga Klara och ställa frågor om hur det är att arbeta som skådespelare och hur de kan förhålla sig till barnens impulser och deltagande innan, under och efter föreställningen.

- Detta kommer att ge dem möjligheten till fantastiska möten, att få se teater som är för deras målgrupp, att få diskutera pjäsen efteråt och därigenom mötas i tankar och reflektioner. Det kan ge både elever och Unga Klara inspiration till kommande projekt, säger Lena Oskarsson, teaterpedagog estetprogrammet på Katedralskolan.

Program för allmänheten

Vid en lunchföreläsning återger Unga Klaras VD Stefan Hansen berättelsen om Unga Klara och om hur de byggt upp detta teaterkompani för barn och unga. Ett öppet samtal om barn- och ungdomskultur planeras också med representanter från Unga Klara, Skara Skolscen, Charlies Teater, Svenska kyrkan och Skara kommun.

Skaras teaterliv lockar

Skara har ett rikt teaterliv att erbjuda den gästande teatern. Samtidigt kommer Unga Klaras besök att fördjupa samarbetet mellan olika aktörer och bli en boost för Skara som teaterstad.

- Det är en unik möjlighet för Skara att få ta del av denna teatererfarenhet och ett konstnärskap som bygger på år av utveckling. Det ska bli mycket roligt och intressant, jag tror att alla som tar chansen kommer att växa, säger Björn Sjöquist, pedagog i scenframställning vid Skara skolscen.

Skara kommun har sökt och fått medel från Statens kulturråd för att förverkliga projektet med Unga Klaras turnéstopp i Skara.

- Bra samverkan i området, logistiskt tänk och medel från Kulturrådet gör att vi nu kan ta emot detta legendariska teaterkompani samtidigt som vi stärker biblioteket, teatern och barn- och ungdomskulturen i Skara, berättar kulturchef Åsa Veghed.

Unga Klaras besök blir en energirik uppstart på Kulturveckan i oktober.

Kontaktperson

Åsa Veghed, kulturchef
Telefon: 0511-320 65
E-post: asa.veghed@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten