2017-08-29 13:52Pressmeddelande

TV4 och Fritidsbanken gör riksomfattande insamling av sportutrustning

Den 10 september arrangerar TV4 GeBortTillSport-dagen på ett 50-tal orter runt om i landet – en nationell insamling av sportutrustning i samarbete med Fritidsbanken. All insamlad utrustning skänks vidare till Fritidsbanken där vem som helst kan låna den gratis i 14 dagar. Fritidsbanken är en ideell organisation som startade i Deje i Värmland 2013 och som idag finns över hela landet.

2015 initierade Ida Björnstad GeBortTillSport tillsammans med TV4. Då samlades 9,5 ton sportutrustning in i fem städer och skänktes till behövande. Nu görs samma satsning igen, med den stora skillnaden att Fritidsbanken är mottagare och att insamlingen sker på 57 platser – från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder.

Initiativtagaren Ida Björnstad är glad över att återigen kunna möjliggöra allas rätt till idrott.

– Jag är jätteglad att vi tillsammans med Fritidsbanken kan bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Folkhälsa och idrott är otroligt viktiga funktioner i samhället som GeBortTillSport och Fritidsbanken hjälper till att värna om på ett fint sätt, säger Ida Björnstad.

Från Fritidsbankens sida är man naturligtvis glada över att få vara en del av GeBortTillSport.

– För oss på Fritidsbanken innebär samarbetet med TV4 och GeBortTillSport en stor möjlighet. Det ger oss utrustning som vi sedan kan låna ut gratis och uppmärksammar även fördelarna med lån och återbruk som en väg till en mer aktiv fritid. De flesta har sport- och fritidsprylar hemma som aldrig används. Med GeBortTillSport kan den komma till användning igen istället för att ligga hemma och samla damm, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken

Den 10 september sänder TV4 live under förmiddagen från en av insamlingsplatserna, Hagaparken i Stockholm, samt från Fritidsbankens lokaler i Kronoparken i Karlstad. Reportrar i Karlstad blir skådespelarna Björn A Ling och Johan Östling, aktuella i den nya säsongen av Ack Värmland som sänds i TV4 senare i höst.

Insamlingsplatser blir i huvudsak Fritidsbankens befintliga lokaler över hela landet. Därutöver tillkommer 13 platser där en Fritidsbank kommer att öppna under hösten, men inte nog med det.

­– Just den 10 september har vi invigning av fyra nya Fritidsbanker, säger David Mathiasson. Gnosjö, Hedemora, Surahammar och Jokkmokk invigs då. Dessutom byter Luleå och Kalix namn på sina likartade verksamheter, från Sportoteket till Fritidsbanken.

Den som vill skänka sport- och fritidsutrustning söndag den 10 september beger sig till Vilanhallen Fritidsgatan 13 i Skara, eller någon av övriga insamlingsplatser. Adresser hittar du på tv4.se/geborttillsport och fritidsbanken.se. Insamlingen pågår mellan 10.00 – 16.00.

För fler kommentarer eller bokning av intervju, vänligen kontakta
Carl-Johan Kling, Fritidsbanken, 070-232 63 27, carl-johan.kling@vgidrott.se
Camilla Helander, Fritidschef 0511-321 83, camilla.helander@skara.se

Fakta

Insamlingsorter för GeBortTillSport

Ale, Arvika, Askersund, Borås, Deje, Eda, Eslöv, Falköping, Gnosjö, Grums, Göteborg (Angered, Frölunda Torg, Slottsskogen), Halmstad, Hammarö, Hedemora, Hultsfred, Jokkmokk, Kalix, Karlskoga, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Lidköping, Lindesberg, Ljungby, Luleå, Malmö, Nora, Norrköping, Nyköping, Sala, Sandviken, Skara, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Storfors, Sunne, Surahammar, Säffle, Tibro, Tierp, Tingsryd, Torsby, Trelleborg, Trollhättan, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Vansbro, Visby, Västerås, Åmål, Årjäng, Örebro, Örsundsbro

Om Fritidsbanken

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in sport- och fritidsutrustning och lånar ut den gratis i 14 dagar. Den första Fritidsbanken startade 2013 i Deje i Värmland och finns idag på ett 40-tal orter över hela landet. 10 september invigs fyra nya Fritidsbanker och två byter namn från Sportoteket till Fritidsbanken.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten