2018-02-08 09:41Pressmeddelande

TV-känd mathistoriker till 1700-talsveckan i Skara

null

Till redaktionen

TV-känd mathistoriker till 1700-talsveckan i Skara

Han har tagit fram innehåll och manus till tv-serierna Landet Brunsås och Historieätarna. Han har medverkat som kulturhistorisk rådgivare för filmer som Den allvarsamma leken och Sameblod. Och nu är det klart att mathistoriker Richard Tellström blir en av de medverkande föreläsarna vid 1700-talsveckan i Skara.

Sommaren 2017 genomfördes den första 1700-talsveckan i Skara. Konserter, föreställningar och föredrag fyllde veckan där finalen var en stor maskeradbal med efterföljande konsert. Sammantaget ett lyckat koncept. Så även i år genomför Skara kommun en vecka med 1700-talet som övergripande tema (12-18 augusti). Detta i samarbete med Västergötlands Museum och Valle Baroque. Också denna gång utgör maskeradbalen en form av final. Under årets specialvecka blir 1700-talets matkultur en egen programpunkt.

För 1700-talets mat är kanske den äldsta svenska matkultur som vi ännu idag känner igen oss i. Det är lätta grönsaker, örter och bär. Ägg, fluffighet och krämighet.

-Det var en tid för livsmedelsnyheter som potatis och hästkött men det gick egentligen inget vidare för dessa. Måltiden präglades av intimitet och flyktighet. Tända ljus och facklor i en avskild del av trädgården eller på verandan. Ingen överlastad barockmat här inte, säger mathistoriker Richard Tellström, som kommer till Skara den 16 augusti.

I sin föreläsning berättar han om 1700-talets matkultur och ger sina bästa förslag till den som vill utöka sin matrepertoar med läcker 1700-talsmat.

Richard Tellström är docent och föreläsare i det breda ämnet matkultur, både som det ser ut i samtiden och som det sett ut i historien. Han är också redaktör inom film och tv, och har tagit fram innehåll och manus till serierna Landet Brunsås, Historieätarna samt till julkalendern Tusen år till julafton. Han har också medverkat som kulturhistorisk rådgivare för filmer som Den allvarsamma leken, Sameblod och Unga Astrid (planerad premiär 2018). Han har också gett ut boken Hunger och törst som är en genomgång av den moderna svenska matkulturen i Sverige. Den belyser hur det kom sig att svensken blev så intresserad av matens påverkan på kroppen och hur det blev till ett överordnat mål att se på maten som bränsle för en maskin. Just nu arbetar han med en bok om svensk restauranghistoria. Richard Tellström forskar också om kulturella kostavvikelser samt om svenskamerikanernas matminnen av sitt gamla hemland.

Bifogas: Bild på Richard Tellström. Fotobyline ska anges: Hans Lundholm

För mer information:

Charlotte Kristensson

Verksamhetsutvecklare Kultur

Skara kommun

0702039505


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten