2017-08-09 16:22Pressmeddelande

Stadsnära odling - en mötesplats för alla

null

PRESSMEDDELANDE/INBJUDAN

  • Tid 11 augusti kl 18 Grillkväll med Språkvän
  • Plats Odlingslotterna vid Skaravallen

Som ett led i den hållbara utvecklingen för Skara som stad har flera förvaltningar tillsammans med projekt Språkvän anlagt en ny yta för odling och samvaro, på gamla Skaravallen mellan Mariebergsskolan och förskolan Myrstacken.

Det finns ett stort politiskt engagemang för hållbar utveckling. Stadsnära odling ger kunskap och kontakt mellan generationer och människor från olika delar av världen. Den nya anlagda platsen blir också en mötesplats som många kan ha glädje av.

- Vi vet att människor mår bra av att vistas utomhus och omge sig med grönska.

Att odla frukt, bär, grönsaker och blommor tillsammans på allmän plats har blivit alltmer populärt runtomkring i hela Sverige, säger Stina Ramsén, parkingenjör på Service & Teknik.

Odla både växter och vänskap

En del av den ytan är tänkt för odling där projektet Språkvän har sin verksamhet, här samarbetar nysvenskar och etablerade Skarabor med odling och språk tillsammans. Platser för odling har märkts upp och Språkvän står för aktiviteter och odling på platsen.

Plocka bär och frukt

Den nya allmänna ytan som service och teknik ansvarar för består av bärbuskar och fruktträd som ramar in en härlig grillyta och picknickplats. Här ska man kunna trivas och umgås och utnyttja det som träd och buskar ger. Att plocka äpplen, körsbär och smultron och äta direkt på plats eller ta med för att sylta och safta eller baka en paj. Med åren kommer buskar och träd ge mer och skörd och då kunna förse fler och fler med frukt och bär.

Många aktiviteter på gång

- Att ha liv och rörelse på platsen ger en trygghet för odlare och de boende. Därför är vi väldigt glada att Språkvän också anordnar grillkvällar på den nya ytan. Andra aktiviteter är också på gång, säger Isabelle Waldenvik, integrationssamordnare.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten