2018-06-06 12:27Pressmeddelande

Spännande sommar för bokälskare

Det händer något varje dag för sommarlovslediga i Skara kommun. Biblioteket arrangerar flera olika kostnadsfria aktiviteter, bland annat bok-kollo med övernattning i gamla biblioteket. 
-Vad jag vet har ingen sovit där tidigare. Det ska bli riktigt spännande, säger barn- och ungdomsbibliotekarie Emma Arnälv.

Det blir en fin sommar för Skaras unga bokälskare. Barn- och ungdomsavdelningen har många spännande aktiviteter på gång. Årets stora nyhet är ett bok-kollo med övernattning i gamla biblioteket den åttonde till nionde augusti.

-I det här fallet vänder vi oss till de mellan 13 och 17 år som redan är bokfrälsta. För här kommer vi att prata böcker och läsning mest hela tiden.

En och annan spökhistoria kan det nog också bli i den unika biblioteksmiljön, gissar Emma Arnälv. Dagtid är gänget dock i nya biblioteket. Här inleds kollot med att författaren Katarina von Bredow berättar om sitt skrivande. Inför mötet med henne ska deltagarna ha läst en av hennes böcker; ”Flyga högt”.

-De som anmäler sig till kollot hämtar en bok på biblioteket och läser den hemma. Katarina von Bredow skriver öppet och rakt om hur det är att vara tonåring och det kommer säkert att bli bra diskussioner tillsammans med henne, säger Emma Arnälv.

Det är hon som tillsammans med Sara Möller på bibliotekets barn- och ungdomsavdelning, som har tagit initiativet till bok-kollot, som också innehåller en skrivarworkshop.

-Antalet platser är begränsat, men fortfarande finns möjlighet att haka på. Anmälningstiden går dock ut den 15 juni, säger Sara Möller.

Inom ramen för årets sommarlovsaktiviteter arrangerar biblioteket också Sommarboken. Bibliotek över hela landet gör på samma sätt. Målet är att få fler barn att läsa av egen lust under sommaren. Verksamheten i Skara sker i samarbete med Kultur i Väst, som numera driver Sommarboken i egen regi.

-Det här är en jättebra aktivitet som har funnits i många år. Här i Skara vänder vi oss till alla barn mellan 6 och 12 år. Vi träffas tre gånger under sommaren med start 18 juni, berättar Emma Arnälv.

Då kommer pysselboksförfattaren Ingela Jonasson till biblioteket och håller i en pysselverkstad.

-Varje år har Sommarboken ett tema och i år är det ”universum”. Så det blir pyssel på tema ”jag är en utomjordning”. Just för att det handlar om pyssel behöver vi få in föranmälningar senast den 11 juni till denna aktivitet, säger Sara Möller.

Det behövs dock inte till sommarens senare träffar den 16 juli och 13 augusti.

-Då ses vi och fikar och tipsar varandra om bra böcker, säger Emma Arnälv.

För mer information, kontakta:

Barn och ungdomsbibliotekarie Emma Arnälv:

Emma.arnalv@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten