2022-04-08 08:46Pressmeddelande

Sommarjobb som egen företagare - ansök nu!

Hedda Svantesson i Ardala var en av de ungdomar som ansökte till Ung Drive förra året, och valde att satsa på eget hembageri.Hedda Svantesson i Ardala var en av de ungdomar som ansökte till Ung Drive förra året, och valde att satsa på eget hembageri.

Sommaren 2021 fick åtta ungdomar chansen att driva företag under sommarlovet med hjälp av Skara kommuns satsning på ungt entreprenörskap. Ett framgångsrikt koncept där deltagarna berikades med kunskaper och erfarenheter för livet. Fram till den 30 april kan man söka en av årets platser i Skara.

- Vi vill främja det unga entreprenörskapet. Detta är ett ypperligt tillfälle för att få fler unga att intressera sig för eget företagande samtidigt som de gör något meningsfullt under sommarlovet, säger Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun.

Kommunen har inlett ett samarbete med organisationen UngDrive. UngDrive är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida entreprenörskap i Sverige och världen. Åtta platser erbjuds till ungdomar mellan 15-18 år i Skara som vill testa på möjligheten att förverkliga en egen idé med hjälp av företagscoacher.

- Det börjar med en uppstartsvecka i början av sommarlovet där ungdomarna får säljträning, personlig coachning och givetvis intensivt arbete med att utveckla sin företagsidé. Därefter får de unga företagarna support hela sommaren. I början av augusti samlas deltagarna åter för inspiration och erfarenhetsutbyte, samt diplomering och prisutdelning till de företag som lyckats lite extra bra under sommaren, säger Helena.

Förra sommaren fanns det allt från ljustillverkare, tårtbagare, trädgårdshjälp och återbruksdesign bland de unga entreprenörerna. Några har fortsatt att driva vidare sina företag även efter sommaren tagit slut. Hedda Svantesson i Ardala var en av ungdomarna som blev nyfikna på konceptet och valde att ansöka till Ung Drive.

- Det lät som en rolig grej. Jag har alltid känt att jag har haft en idé att skapa något själv, i detta fall är det att baka. När jag läste om detta så kände jag att jag skulle få min chans, sade Hedda inför säsongen 2021.

En del ungdomar som ansöker vet precis vad de vill satsa på medan andra dras till själva entrepenörskapet och vill testa att driva företag.

- Har man ingen särskild idé men är nyfiken på att driva företag är man ändå välkommen att söka och hitta sin idé i processen. Bland annat har Västergötlands museum erbjudit att låna ut den gula kiosken i Fornbyn till den eller de deltagarna i Ung Drive som vill testa att driva verksamhet där i sommar.

 


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom