2022-01-18 12:51Pressmeddelande

Snart utbildas internationella vindkraftstekniker i Skara

Från vänster: näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg, rektor på Lärcentrum Sara Barndik samt ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Lotta Grönlund Plöen
Från vänster: näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg, rektor på Lärcentrum Sara Barndik samt ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Lotta Grönlund Plöen

Till hösten startar en ny YH-utbildning på Lärcentrum i Skara. Branschen har själva sett potentialen i Skara som plats för utbildning inom grön teknik.

 

YH-utbildningen syftar till att tillgodose kompetensförsörjningen i omställningen till förnybar elproduktion. Initiativet till att utbildningen läggs i Skara kommer från branschen. Skara är ett starkt centrum för gröna näringar och här finns sedan tidigare många YH-utbildningar i biologiska yrkeshögskolans, BYS, regi. Men denna gång är det Lernia som är huvudman och har valt Skara kommun som samarbetspartner. Flera av YH-utbildningarna I Skara samsas dock under samma tak, i Lärcentrums lokaler på Malmgatan.

 

Ett av vuxenutbildningens mål i Skara är att bidra till regional och nationell kompetensförsörjning.

- Det här är ett fantastiskt tillskott i utbildningskedjan i vår verksamhet. Det nya samarbetet ger en ny nivå i vuxenutbildningen i Skara kommun, säger Sara Barndik, rektor på Lärcentrum.

För Barn- och utbildningsförvaltningen är YH-utbildningen ett välkommet tillskott och ordförande i nämnden Lotta Grönlund Plöen gläds åt de effekter som den nya utbildningen kan ge.

- Skara har så mycket att erbjuda! Det är spännande att branschen och Lernia ser potentialen i Skara, säger Lotta Grönlund Plöen.

Utbildningen finns sedan tidigare i Luleå och Sundsvall. Nu kommer alltså Lernia att förlägga kursen till  Skara och även till Åseda med kursstart höstterminen 2022.

 

 - Målet med våra utbildningar är alltid att möta samhällsbärande kompetensbehov på den svenska arbetsmarknaden, men vi tycker också att det är viktigt att lyfta blicken och bidra till att svensk kompetens efterfrågas utomlands. Som internationell vindkraftstekniker kan du jobba var som helst i världen där det finns vindkraft. Vi är jätteglada att vi nu får starta utbildningen även i Skara, det finns ett stort behov av medarbetare till vindkraftsindustrin och det är verkligen en framtidsbransch, säger Petra Pires, regionchef Lernia Yrkeshögskola.

 

Utbildning sker på plats med LIA-perioder ute i näringen. Eftersom initiativet kommer från branschverksamma inom grön teknik vill Skaras näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg flagga för att mer samarbete kan ge ännu fler synergieffekter i Skara och uppmanar de som har idéer till initiativ att höra av sig till henne.

 


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom