2023-09-11 13:55Pressmeddelande

Skaras nybyggen visas upp på Stora visningsdagarna

Stora visningsdagarna

Det har byggts mycket i Skara under det senaste året. Nu river vi byggställningarna och öppnar upp dörrarna. Under Stora visningsdagarna 20-23 september kan alla som vill besöka kommunens nybyggnationer.

Skara kommun har under det senaste året satsat mycket på att bygga för välfärden. Nya och moderna boenden för våra äldre, en uppdaterad förskola för de allra minsta och moderna lokaler för idrott och evenemang som ska främja hälsa, kultur och gemenskap hos alla invånare.

Snart är det dags för inflyttning, men innan dess ska såklart alla som vill få komma in och se resultaten. Den 20-23 september finns möjlighet att besöka flera av nybyggnationerna.

- Äntligen kan vi stolt visa upp nya satsningar i kommunen som många Skarabor kommer att ha nytta av och som ger oss trygghet. Ny förskola, nytt fint äldreboende i framkant, ett nytt centralt seniorboende och ansiktslyftet som pågår på Vilanområdet ger möjligheter för att fler vill leva och bo i vår kommun, säger Gunilla Druve Jansson, kommunstyrelsens ordförande Skara kommun.

Invigning av Teglagården

En av de byggnader som invigs och visas upp under visningsdagarna är Teglagården, kommunens nya toppmoderna särskilda boende som ligger skönt inbäddat i grönskan vid Viktoriaparken. Boendet är byggt utifrån nya möjligheter med digitala och tekniska lösningar som ger möjlighet till bra arbetsmiljö och bemanningslösningar. Teglagården har plats för 107 säboplatser, åtta LSS-platser, lokaler för daglig verksamhet, café och ett kommunarkiv. Boendet, som invigs och visas upp under lördagen, byggs med stor hänsyn och omtanke om nästa generation i valet av hållbara material och lösningar.

Samma dag visas det nya Arenahuset upp på Vilan, där Skara FC tar emot i sina nya lokaler. Lokalerna öppnas för allmänheten en timme före Skara HF:s hemmamatch i elitserien. Arenahuset är en del av satsningen på Vilans fritidsområde, som nu går från fritidsområde- till idrotts- och eventområde. Nästa satsning i det projektet är Borgen, som just har börjat uppföras på området.

Byggnader för livets alla skeden

Men Stora visningsdagarna inleds redan på onsdagen med att Centrumbostäders nyproducerade lägenheter och gemensamhetslokaler i de gula husen i kvarteret Stinsen visas upp - dagarna innan hyresgästerna börjar flytta in. Kvarteret Stinsens byggnation är första steget i omvandlingen av stadens centrala delar efter omgestaltningen av Stationsområdet. De nyuppförda bostäderna på Stinsen kan också bidra till flyttkedjan i Skara, så att det kan bli lättare för yngre att hitta lägenheter eller hus då seniorer flyttar in på Stinsen.

Dagens följs åt av att den nya Förskolan Marieberg öppnas upp för en smygtitt, mitt under pågående inflyttning. Förskolan byggs ihop med den befintliga förskolan Myrstacken på Skaravallen, som i sin tur kommer att renoveras. Hela verksamheten kommer att byta namn till Förskolan Marieberg.

-  En ny fin förskola för våra yngsta knyter samman Skaras fantastiska satsningar på framtiden. Att få välkomna invånarna till ökad livskvalitet genom nya lär- och lekmiljöer i förskolan, unika satsningar i kultur- och fritidsanläggningar och boenden och trygghet i toppklass för våra äldre är resultatet av flera års arbete, och alla som bidragit ska ha vårt allra varmaste tack. Det är tillsammans vi gör Skara till den bästa kommunen att bo i, oavsett var i livet man befinner sig, säger Ylva Pettersson, oppositionsråd Skara kommun.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson