2020-05-14 08:22Pressmeddelande

Skaraelevernas kreativa idéer i Coronakrisen

null

En TV-produktion, en glassbil med varor, applikationer för jobb och sysselsättning samt idéer för att rädda Skaras restauranger och minska socialt utanförskap. Det var några av idéerna som eleverna på Katedralskolan kom på när utvecklingsenheten på Skara kommun gav dem uppdraget att hitta lösningar i Coronakrisen. En jury sammansatt av näringsliv- och kommunrepresentanter har nu utsett de bästa bidragen.

Under de senaste veckorna har eleverna i årskurs 2 på Katedralskolan Ekonomi-, Samhälls-, Handel & administrationsprogrammet samt IB-programmet (International Baccalaureate) arbetat med en så kallad Innovation Camp om Coronakrisen. Med uppdraget att hitta idéer som kan hjälpa företag, medborgare eller organisationer i rådande och kommande pandemier.

Innovation Camp är ett koncept som organisationen Ung Företagsamhet Skaraborg genomför, som går ut på att elever ska lösa ett uppdrag på en begränsad tid. Eleverna tävlar mot varandra och en jury utser vinnarna. Workshopen som i vanliga fall brukar pågå under en heldag, har denna gång genomförts helt på distans, där eleverna har fått möta uppdragsgivarna och presentera sin idé via länk och digitala verktyg.

Initiativet kommer från Skara kommuns näringslivsstrateg, Helena Nyman Friberg.

- Jag fick inspirationen från Jönköpings universitet som genomfört något liknande, och tog kontakt med UF Skaraborg och de nappade direkt. Eleverna lever med krisens konsekvenser varje dag och vi ville ta vara på deras kreativitet. Det har varit spännande att följa processen.” menar Helena Nyman Friberg.

En stark jury

Juryn som bestod av Janne Nilsson vd på Skara Sommarland, Margareta Boström, affärsutvecklare & insiktsansvarig på Jula AB och Håkan Persson vd på Dava Foods tillsammans med Skara kommuns Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg, Sara Salegård, digitaliseringsstrateg och Carolina Esping, utvecklingschef.

- Det är snabbfotat av Skara kommun och skolan som varit med att ta till vara på den här ovanliga tiden och nyttja den till något kreativt. Det är entreprenörsanda det – något som är Julas signum och som ligger oss i koncernen varmt om hjärtat” säger Margareta Boström, Jula-koncernen.

Vinnarna och motiveringen

Juryn är eniga om det svårt att utse vinnarna eftersom det fanns många bra idéer men enades slutligen om två vinnande bidrag. Det ena från Katedralskolans IB-program och det andra från Ekonomiprogrammet. Två helt olika idéer där den ena tar till vara på elevernas kompetens inom språk och textarbete, vilket är en outnyttjad resurs och en TV-produktion som kan lyfta besöksnäringen i området.

Juryns motiveringar lyder:

Interstudent av grupp IB3

”Kommunikation och information är viktigare än någonsin. Därför är resurspoolen ’Interstudent’, där man tar vara på elevernas kompetenser inom språk och textförfattande, en lysande idé som kan underlätta både i dagens krävande kommunikationssituation men även när vi inte är inne i en pandemi. En snygg presentation, en genomarbetad projektplan och idé väl värd att bygga vidare på. Grattis Najla, Mickael, Moa, Leo och Aziz i grupp IB3 till ert vinnande bidrag!”

Sommarlandskampen av grupp EK4

”En TV-produktion som Sommarlandskampen med tävlingar mellan barn eller kändisar liknade ’Wild Kids’ eller ’Fångarna på fortet’, kan fylla parken med ännu mer värdefulla upplevelser. Det skapar publicitet som gynnar inte bara Skara Sommarlands varumärke utan besöksnäringen i Skara och marknadsföringen av Skara kommun. I rådande pandemi kan parken trots osäker öppning användas på ett bra sätt och sprida glädje. Grattis Hannes, Vide, Ellen, Max, Emma och Edvin i grupp EK4 till ert vinnande bidrag!”

Juryn vill lyfta elevernas prestationer och lärarnas flexibilitet och förmåga att snabbt hoppa på utmaningen. Eleverna har tagit sig an uppdraget, och gått igenom idéfas, faktafas och skapat en projektplan och presentation på endast fem timmar.

- Jättekul att det kommit in så många och skiftande idéer. Jag är väldigt imponerad av elevernas förmåga att presentera sina projekt i bildspel och film!" säger Håkan Persson, Dava Foods.

Förutom äran vinner eleverna presentkort från Skara Handel, men framförallt erfarenheten. Kanske ser vi någon av idéerna utvecklas till ett UF-företag eller att någon från näringslivet hör av sig och vill bygga vidare på ungdomarnas kreativa lösningar.

Kontaktperson

Helena Nyman Friberg

Telefon 0511-32006

helena.nymanfriberg@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten