2019-10-14 07:00Pressmeddelande

Skarabördiga Bremmers bok blir musikteater

null

Musikteaterföreställningen Som ett jävla solsken kommer till Skara under Kulturveckan. Den bygger på Fatima Bremmers uppmärksammade bok med samma namn.

Föreställningen är en dramatiserad version av Fatima Bremmers mycket uppmärksammade biografi över Ester Blenda Nordström. Fatima Bremmer erhöll Augustpriset 2017 för sitt verk. Fatima Bremmer, som har sina rötter i Skara, har förutom Augustpriset även fått pris som Årets Skaraborgare 2018 och Torparpriset 2019.

Ester Blenda var äventyrare och journalist. Hon utforskade världen, rökte pipa och körde motorcykel i en tid när kvinnorna gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. Under en fartfylld timme framför skådespelerskan Anna-Lena Hemström tillsammans med musikern Mulle Holmqvist en musikföreställning om denna säregna personlighet.

Fatima Bremmer gjorde ett uppskattat författarbesök i Skara i våras där hon tillsammans med kulturchef Åsa Veghed samtalade om Ester Blendas äventyrliga liv och betydelse som journalist. Boken Som ett jävla solsken är Sveriges mest sålda biografi i modern tid. Den har sålt bättre än biografin om Olof Palme. Det säger en del om intresset att upptäcka bortglömda spännande kvinnoporträtt från allmänhetens sida.

Vad tycker då Fatima Bremmer själv om att boken Som ett jävla solsken blivit teaterföreställning?

- Jag har tyvärr inte haft möjlighet att se hela föreställningen ännu men har sett repetitioner och följt utvecklingsarbetet eftersom de ville basera den på min bok. Jag tycker föreställningen känns härlig, varm och kärleksfull i sin skildring av Ester Blenda Nordström”, berättar författaren.

Hur då härlig, varm och kärleksfull?

- Anna-Lena Hemström är makalös på att med små medel byta gestaltning och person. Musiken är också väldigt fin. Ja, som du hör är jag mycket positiv till pjäsen, avslutar Fatima Bremmer.

På onsdag den 16 oktober kl 19.00 spelas musikteaterföreställningen Som ett jävla solsken på Rosers Salonger. Från kl 18.00 spelar duon Kristall i foajén tidsmässig musik som anknyter till Ester Blendas liv.

Kontaktperson

Åsa Veghed,kulturchef
Telefon 0511-320 65
asa.veghed@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten