2016-06-01 18:06Pressmeddelande

Skara utsedd till Skaraborgs vackraste stad

null

”Tack för skönheten!”

Under de senaste månaderna har arkitekturskribenten Mark Isitt, av många ansedd som arkitektsveriges mest inflytelserike skribent, rest runt bland Skaraborgs kommuner. Resultatet har blivit en reportageserie i P4 Skaraborg. Idag utsågs Skara till den vackraste staden i hela Skaraborg.

Arkitektur i Skara

Skara har under sin tusenåriga historia alltid varit bra på att ta in influenser utifrån. Detta avspeglas inte minst genom Skara domkyrka, som är det byggnadsverk som rönte störst lovord från Mark Isitt, och som beskrevs som andlöst vacker: ”Man blir ju rörd. Tack, tack för skönheten”.

Men inspirationen lokalt har inte saknats genom århundradena. Mark Isitt beskriver Skaratrakten som rena plantskolan för bra arkitekter, det var här vi var mest progressiva. Flera av 1800- och 1900-talets bästa arkitekter är representerade i stadens byggnader:

  • Ernst Torulf (vattentornet i Skara)
  • Ivar Tengbom (Stockholms konserthus, ombyggnad domkyrkan mm)
  • Torben Grut (Stockholms stadion)
  • Helgo Zettervall (Norra latin Stockholm, Djäkneskolan)
  • Ragnar Östberg (Stockholms Stadshus, Skara Järnvägsstation)

Vattentornet är det främsta exemplet på den här tidseran. I Skaras stadsbild har varje generation gjort avtryck. Senare tiders arkitekter har bidragit med:

  • Per Seiving nya delen på Västergötlands museum)
  • Drott Gyllenberg (Nya tingshuset, hörnhuset Skolgatan 12,”Everts livs-huset”)

Tusen år har gjort oss kloka. Och nyfikna på framtiden.

Det gäller att inte fastna i historien utan ha siktet inställt framåt. Nu stundar nya tider med utökat bostadsbyggande i Skara. Den nya Viktoriaskolan väntas bli ett arkitektoniskt utropstecken i Skaras stadsbild när det invigs nästa höst.

- Vi är stolta och glada över utmärkelsen idag, det har stor betydelse för Skara, säger kommundirektör Ulrika Strandroth Fridh.

- Fantastiskt kul att få ett så fint omnämnande som Skaraborgs vackraste stad. Det ger oss en bekräftelse på att vi tagit väl hand om Skara och att vi fortsätter på den vägen. Min förhoppning är att alla skarabor ska känna sig stolta över utmärkelsen och att vi tillåter oss att se på vårt vackra Skara med Mark Isitts ögon, varje dag, säger kommunstyrelsen ordförande Fredrik Nordström.

Mer information
Anders Kyrkander, stadsarkitekt
Telefon 0511-325 58


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten