2017-04-18 08:00Pressmeddelande

​Skara kommuns skolor deltar i Håll Sverige Rent 2017

null

Varje vår deltar Skara kommuns skolor i Håll Sverige Rents kampanj mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

I år har hela 16 skolor och förskolor i Skara anmält sig. Det innebär att 1580 elever tillsammans med pedagoger ska ge sig ut i Skara kommun och plocka skräp. De skolor och förskolor som anmält sig får sopsäckar och soppåsar till sin hjälp. De får också lära sig om återvinning och konsumtion. Alla barn som deltar får ett diplom som tack för sin insats. Ett diplom som också kan utvecklas till ett skräpspel. En av de första som anmälde sig i Skara var förskolan Lindängen i Varnhem.

- Vi anmälde vår förskola till kampanjen för att vi tycker att det är ett väldigt bra arrangemang att engagera barnen i. Dels får de vara ute och röra på sig och dels bidrar de till att göra vår planet till en trevligare plats att finnas på. De får också känna att de gör en viktig och uppskattad insats, berättar Ewa Czarnecka, förskollärare på Lindängen.

Genom att plocka skräp ser eleverna inte bara skräpet på ett nytt sätt, de visar också för andra att skräp inte hör hemma någon annanstans än i papperskorgen.

När barnen på Lindängens förskola själva reflekterar över varför det är viktigt att hålla rent i naturen säger de att det är viktigt att inte skräpa ner eftersom att djuren då kan tro att skräpet är mat, som när en fågel pickar i sig ett tuggummi och det fastnar i näbben varpå fågeln kan dö. De tycker också att det är viktigt att säga till om man ser någon slänga skräpa utomhus.

- Det gläder mig att vi har så många anmälda i till skräpplockardagarna i kommunen år, vi är fler än någon gång tidigare. Det är viktigt att vi tidigt lär barn och unga att ta hand om vår planet och det här är ett sätt att göra det på, säger Wivi Wiking på service och teknik som tar emot anmälningarna.

Även föreningar och allmänheten kan delta i skräpplockardagarna. Anmälan görs på Håll Sverige Rents webbplats. Mer information om kampanjen finns på www.hsr.se/vihallerrent.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten