2019-11-27 07:30Pressmeddelande

Skara först i Sverige med ny lek- och lärutställning

null

Tänk att få Pettson och Findus, Lasse-Majas Detektivbyrå och Mamma Mu under samma tak. Det blir verklighet i en lek- och lärutställning i gamla biblioteket från 1 februari.

- Skara blir först i Sverige att ha den här stora utställningen, som kommer att fylla nästan hela bottenvåningen i gamla biblioteket. Det kommer finnas lekmoduler, läshörnor och kreativa verkstäder, säger kulturchef Åsa Veghed.

Utställningen heter Bok & Lek, tidigare Frech wild und wunderbar. Utställningen byggdes på beställning till Svenska ambassaden i Berlin och turnerade därefter i Tyskland för att visa upp samtida svensk barnlitteratur. Bok & Lek invigs den 1 februari 2020 i gamla biblioteket. Den kommer att pågå fram till den 7 juni.

Författare som finns med i Bok & Lek är Maria Jönsson, Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Ulf Nilsson, Sven Nordqvist, Pernilla Stalfelt, Helena Willis - Martin Widmark, Jujja Wieslander och Stina Wirsén.

Lek- och lär är här för att stanna

Nystarten av gamla biblioteket blev en succé tidigare i år med lek- och lärutställningen Allemansland, som firade 100-årsminnet av Lennart Hellsing.

- Besökarna kom, och bebisarna, och pensionärerna, och förskolebarnen, och skolbarnen, och syskonen och alla generationer skarabor och många andra nyfikna som inte bor i Skara, säger kulturchef Åsa Veghed.

Lekutställningen Allemansland hade mer än 3000 besökare i gamla biblioteket och har också gett effekt långt efter utställningstidens slut.

- Vi har fått något av en Lennart Hellsing-effekt i Skara. Många förskolor har fortsatt att arbeta med Herr Gurka, Petronella, Annabell Olsson, Krakel Spektakel och vill bara inte sluta, vilket är underbart, fyller projektledare Johanna Müntzing i.

Det stora intresset för Allemansland har också banat väg för den kommande utställningen Bok & Lek och för kommunens egna permanenta lek- och lärutställning om bokens historia.

- Vi har frågat och utvärderat och det står helt klart att det varit en populär plats för lek, läsning och kreativt skapande i Skara som många vill ska bli en permanent mötesplats över generationsgränserna, säger kulturchef Åsa Veghed.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten