2021-06-04 08:32Pressmeddelande

​Revitalisering av bokstaden Skara!

null

Gamla biblioteket blir ett kreativt kulturhus och en generationsöverskridande mötesplats där Skaras kulturarv nu ska lyftas för alla.

Invigning av Bokäventyret

Bokäventyret öppnar upp portarna med invigning lördagen den 25 september 2021. Lilla Skara satsar stort på läsfrämjande och har byggt upp Bokäventyret – Sveriges första permanenta lek- och lärutställning om bokens historia. Med boken i fokus låter vi historia möta nutid i vårt nya kreativa kulturhus för stora och små bokälskare.

AIR – artist in residence

I september kommer den isländska författaren Sunna Dís Másdóttir från Reykjavik till Skara. Hon har tillsammans med 5 andra författare blivit utvald att bli en så kallad AIR-stipendiat. Gamla biblioteket i Skara har blivit utvalt tillsammans med ytterligare fyra bibliotek i Västra Götalandsregionen regionen att stå för värdskapet för en författare under en månad. AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda månadslånga residens runt om i regionen.

Förutom att vara författare och skribent jobbar Sunna Dís Másdóttir som litteraturkritiker i TV-programmet Kiljan och som översättare. Hon har också publicerat noveller och artiklar i flera tidningar. Hon sitter med i kommittén för Nordiska rådets litteraturpris.

Bokäventyret på Bokmässan

Bokäventyret kommer medverka på Bokmässan i Göteborg. Det kommer också Västra Götalands AIR-stipendiater att göra.

Författarbesök i höst

Vidare väntar också flera författarbesök i höst, inbjudna är bland andra Kalle Lind och Stina Wirsén.

Databasen Alvin

Skara är en del av det svenska kulturarvet och just nu arbetar vi med att lägga in Gamla bibliotekets samlingar; kartor, brev, handskrivna noter och porträtt – allt ska in i den nationella databasen som är öppen för alla.

Missalet-mässa i Skara domkyrka

Söndagen den 30 januari kommer Skara stifts biskop Åke Bonnier leda en högmässa i domkyrkan. Under mässan kommer Sveriges äldsta bok, Skaramissalet, hyllas och få en framträdande roll.

Skaramissalet – Sveriges äldsta bok

Skaramissalet är Sveriges äldsta bevarade bok, en medeltida mässbok som är handskriven på latin, inbunden i två delar och mycket vackert illuminerad (färglagd). Av ursprungliga cirka 300 pergamentsblad återstår idag 44 sidor. Ursprungligen har mässboken varit inbunden i en enda volym. Men under 1200- eller 1300-talet delades den upp i två. Mässboken är inbunden i träpärmar klädda med skinn. Träpärmarna är daterade och kommer från träd som växt i Skara-trakten under 1200-talets andra hälft.

Vi berättar gärna mer:

Maria Nordström, projektledare

070-890 75 10, maria.nordstrom@skara.se

Britt A Lindegårdh, kommunikatör

0734-15 15 34, britt.anderssonlindegardh@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten