Skara är teaterstaden utan teaterhus. Ändå finns ett stort utbud av teater och det är hög klass på föreställningarna. Hemligheten ligger i utbudet av teaterutbildningar och spännande samarbeten mellan ibland osannolika teaterkompanier och aktörer.
Den 7-11 oktober kommer Sveriges nationella scen för barn- och unga, Unga Klara, till Skara under en vecka med tre olika föreställningar, workshops, föreläsning och samtal.
- Jo, visst har vi en utmaning i att inte ha ett teaterhus. Det brann ner 1981. Skara saknar en stor scen för teater, en så kallad A-scen, så vi gör om Fokus - Folkets parks cirkusmanegeliknande lokal till en stor pop-up teater för Unga Klaras storproduktioner X och Girls Will Make You Blush. Utöver det besöker Unga Klara landsbygdsskolorna med en klassrumsföreställning, berättar Åsa Veghed, Skara kommuns kulturchef.
Direkt efter att Unga Klara åkt börjar Kulturveckan med inte mindre än sju olika teaterföreställningar där nästan varje teaterföreställning fått sin egen lösning, från mordgåtor på tåget mellan Skara och Lundsbrunn till enmansföreställning i 1800-talsbiblioteket och föreställningar på Rosers Salonger, stadshotellets scen.
Från tio år finns det möjlighet att lära sig grunderna i teater i den ideella föreningen Charlies teater. De populära föreställningarna, på en mysig 1700-talsbakgård i centrum, drog 5000 åskådare i somras. Många ungdomar går sedan vidare till estetprogrammet på Katedralskolan och för vissa är nästa steg att ansöka till Skara Skolscen. Utbildningen är etablerad som en av de främsta yrkesförberedande utbildningarna inom teater i Sverige. Många framgångsrika skådespelare och kulturpersonligheter har fått sin första skolning i Skara, som Henning Mankell, Cecilia Frode, Rickard Wolff, Ingemar Carlehed, Mia Poppe, Marie Richardson och Noomi Rapace. För att nämna några.
Men utbildning är inte allt. Det som nu lyfter Skara som teaterstad är de spännande samarbeten som kreativt skapas utifrån underläget. Skara har inget teaterhus och ingen stor scen. Så då tar vi vad vi har och skapar teater ändå. Ett sådant osannolikt samarbete är det mellan Skara Skolscen och järnvägsentusiasterna i föreningen Skara-Lundsbrunns järnvägar. Kan man tänka sig någon bättre idé än att spela upp mordgåtor på ångtåg från 30-talet, i realtid? Före slutstationen ska mysteriet vara löst! Att det uppenbarligen är en mycket bra idé med denna typ av pop-up-teater bevisas genom att alla avgångar blir fullbokade så fort biljetterna släpps.
Utöver utbildningar och samarbeten finns det också gästande teatrar som bjuder på bra föreställningar för barn och vuxna. Biblioteket anordnar barnteater med jämna mellanrum. Teaterföreningen tar hit föreställningar med bland annat Riksteatern och på Rosers gästspelas det med farser. Teater spelas också i aulor, bygdegårdar och på Fokus.
Den 7-11 oktober gör Unga Klara ett efterlängtat stopp i Skara. Tre olika föreställningar spelas för elever runt om i Skara kommun, men även pedagoger runt om i länet och allmänheten får tillfälle att möta denna legendariska teater.
Skolföreställningarna tar upp aktuella och ofta svåra ämnen. Girls will make you blush för högstadiet handlar om uppväxtvillkor och femininet, De jag egenligen är för mellanstadiet handlar om identitet och alla dem vi kan vara när vi är oss själva. Föreställningen "X" för gymnasiet tar sin utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia.
- Just detta ämne, alltså de mörka sidorna i vår historia och hur vi hanterar dem i dagens skola, är temat för Katedralskolans nya Erasmus+ projekt, finansierat av EU. Katedralskolan samarbetar här med gymnasieskolor i Tyskland, Belgien, Spanien och Luxemburg, och projektet inleds med ett planeringsmöte i Hoogstraten, Belgien, i mitten av oktober. Unga Klaras pjäs blir en utmärkt startpunkt för medverkande elever och lärare. Det ska bli väldigt intressant, lärorikt och viktigt att arbeta med dessa frågor, konstaterar gymnasieläraren Johan Hjertén.
Vid en lunchföreläsning på tisdagen den 8 oktober återger Unga Klaras VD Stefan Hansen berättelsen om Unga Klara och hur de byggt upp denna teater för barn och unga. Ett kvällssamtal om barn- och ungdomskulturhålls på kvällen med representanter från Unga Klara, Skara Skolscen, Charlies Teater, Svenska kyrkan och Skara kommun.
Unga Klaras besök i Skara är ett samarbete mellan Skara kommun, Skara Skolscen och Unga Klara. Det genomförs med stöd av Kulturrådet.
Åsa Veghed, kulturchef
Telefon 0511-320 65
I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.