2021-11-11 16:02Pressmeddelande

Omröstningen om Årets hållbarhetskliv avgjord

Fem personer står på en bro vid våtmarken i VarnhemKlara Börjesson Ahlqvist, Kristofer Svensson, Skaraborgs kommunalförbund, Marie Wennerholm, Sven-Olof Ask, Skara kommun, Maria Vretemark, Västergötlands museum

Skara kommun utsågs till Skaraborgs representant inom kommunalt initiativ i omröstningen om Årets hållbarhetskliv. På torsdagseftermiddagen utsågs vinnaren av  utmärkelsen för hela Västra Götalandsregionen.

 

Det blev Ulricehamn som kammade hem utmärkelsen för sitt arbete med fritidsområdet Lassalyckan. Prissumman är på 50.000 och vinnaren ska om ett år redovisa hur hållbarhetsarbetet har gått och vad prispengarna har investerats i. Eftersom Skara kommun vann deluttagningen i Skaraborg har kommunen fått 10 000,- som ska investeras i ett projekt i kommunen.

 

Klostersjön bäst  i Skaraborg

Att Klostersjön visade sig vara det bästa kommunala initiativet i Skaraborg är förstås glädjande. Sjön tjänar många syften, både miljömässigt, kulturellt och besöksmässigt. Så här löd motiveringen till nomineringen:

 

"Nyskapandet av Klostersjön vid Varnhem synliggör för besökaren den vy som munkarna på medeltiden blickade ut över. Klostersjön skapar nytta för naturen i form av en våtmark och för besöksmålet genom en upplevelse som är tillgänglig året om. Dessutom innebär Klostersjön ett lärande för besökaren utifrån ett kulturhistorisk såväl som ett miljömässigt perspektiv."

- Att Klostersjön i Varnhem har varit viktig för människorna på platsen redan för tusen år sedan och att den har återskapats idag känns som en viktig del i den hållbara utvecklingen av besöksmålet Varnhem. Härmed bidrar besöksmålet också till en positiv samhällsutveckling på platsen genom ökad möjligheter till rekreation året om, säger besöksnäringsstrateg Marie Wennerholm.

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring och drivs av Turistrådet Västsverige. Skara kommun är sedan 6 oktober en aktiv part i projektet som syftar till att offentliga och privata aktörer tillsammans ska ställa om till ett hållbart samhälle.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom

Relaterad media