2020-08-28 11:05Pressmeddelande

Nytt unikt besöksmål i kulturstaden Skara

null

Nu bygger vi Bokäventyret i gamla biblioteket i Skara – Sveriges första lek- och lärutställning om bokens historia. Vi väcker en av stadens vackra byggnader ur sin törnrosasömn och fyller 420 kvadratmeter med liv och lekande lärande. Här i hjärtat av Skara gömmer sig Sveriges äldsta bok från 1150-talet, Skaramissalet, och unika bokskatter som bara väntar på uppmärksamhet. Med boken i fokus låter vi historia möta nutid i vårt nya kreativa kulturhus för stora och små bokälskare.

Dagens barnkultur och gamla böcker, kan det funka? Javisst! Med fantasi och roligheter går det att locka nästan vem som helst till läsning. Lek och lärande är en utmärkt kombination. Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg skapar vi nu en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Att uppleva kultur genom att känna, röra och dofta väcker barnens nyfikenhet och upptäckarglädje. Tillsammans med figuren Birger Uggla gör vi en rundtur i boktryckarkonsten, klurar på runstenens hemlighet och leker skola som förr i tiden. Bokäventyret har många rum och vrår som inbjuder till lek och rollspel. Här kan nyfikna besöka kulturhus i miniformat och vandra genom spännande tidsepoker för en inblick i såväl medeltiden som jugendåren, då Elsa Beskow skapade sina klassiska sagor. Eller för en tripp till proggens glada 1970-tal.

Kulturstaden Skara bär på en 1000-årig historia. Och bara ett stenkast från domkyrkan ligger det gamla stiftsbiblioteket från 1859, som vi idag kallar Gamla biblioteket. Här finns ett stort litterärt kulturarv från början av 1200-talet och framåt, och byggnaden är också öppen för populär släktforskning. Bokäventyret planerar för invigning i början av 2021. Som en del av invigningen kommer Skara stifts biskop Åke Bonnier att leda en högmässa, där Skaramissalet kommer finnas med som symbol för bokens historia. Vi hoppas även på kungligt besök då kronprinsessan Victoria med familj är inbjudna att fira med oss.

– Vi längtar efter dagen då vi kan öppna upp portarna till detta sagolika och kreativa hus med all bokhistoria, säger Åsa Veghed, kulturchef i Skara kommun.

Fakta om Bokäventyret

Tema: Bokhistoria, lek och lärande

Invigning: I början av 2021 (permanent utställning)

Målgrupper: Barn, unga och vuxna i hela Sverige

Plats: Gamla biblioteket i centrala Skara, Västergötland

Vi berättar gärna mer

Maria Nordström, projektledare. Telefon 070-890 75 10 eller mejl: maria.nordstrom@skara.se

Åsa Veghed, kulturchef i Skara kommun. Telefon 0511-320 65 & 072-160 34 53, eller mejl: asa.veghed@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten