2024-06-04 11:52Pressmeddelande

Nytt koncept: Gemensam avslutningsfest för årskurs 9

Frida Granath, Maria Eriksson och Malin Walette representerar arrangörsgruppen.Frida Granath, Maria Eriksson och Malin Walette representerar arrangörsgruppen.

Vid årets skolavslutning bjuder Skara kommun in till ett nytt drogfritt arrangemang för ungdomar som slutar nian i Skara. Under kvällen den 13 juni kommer ett avslutningsdisco med DJ, mocktailbar och nattagrill arrangeras på Stureplan. Ungdomar från både Viktoriaskolan och Metis är varmt välkomna.

- Vi vill skapa en ny tradition i Skara med en gemensam fest för våra niondeklassare.  Här kan ungdomar samlas och fira en sista kväll tillsammans med sina grundskolekompisar, säger Malin Walette, verksamhetsledare för öppen fritidsverksamhet på Stureplan.

Under många år arrangerades ”Sista natten med gänget” på Skara sommarland för niondeklassare i Västra Götaland, Örebro och Jönköpings län. Pandemins framfart gjorde dock att evenemanget ställdes in under två år sedan har det har inte återkommit. Men det finns ett tydligt behov av att erbjuda en aktivitet som ersätter tidigare arrangemang.

- De senaste åren har det varit ganska oroligt med en hel del alkohol och det har även förekommit slagsmål i samband med skolavslutningskvällen. Vi ser därför ett behov av att erbjuda ett drogfritt alternativ där våra elever som slutar årskurs nio kan få fira tillsammans att de nu går mot nya utmaningar, säger Frida Granath, processledare samverkan barn och unga.

Det nya avslutningsdiscot är ett samarbete mellan skola, polis, socialtjänst och fritid som sett ett behov av att samordna ett arrangemang för ungdomarna. Utöver själva arrangemanget kommer det även finnas trygga vuxna som rör sig bland de ungdomar som tar sig ut på stan.

- Vi vill även uppmana vårdnadshavare att ta sig ut denna kväll och vandra i staden. Det är genom gemsamma krafter som vi kan bryta den tidigare trenden och skapa en positiv kväll för våra ungdomar, säger Maria Eriksson, rektor på Viktoriaskolan.

Arrangemanget finansieras med hjälp av folkhälsomedel.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.