2021-06-10 09:54Pressmeddelande

Nya soffor på Vilanområdet blev konstuppdrag för handelselever

null

Under våren har färgglada betongsoffor poppat upp på Vilans fritidsområde i Skara. Åtta nya soffor runt om på området har inte bara löst behovet av fler sittplatser, det har också blivit iögonfallande konstverk som både skapar igenkänning och härliga samtalsämnen för besökarna. Bakom konstverken står Katedralskolans avgående elever från Handels- och administrationsprogrammet som fått uppdraget att gestalta de nya sofforna.

Det har länge efterfrågats fler sittplatser på Vilans fritidsområde, tidigare soffor har fått tagits ur bruk när de passerat bäst föredatum eller tagits bort efter återkommande skadegörelse. När Skara kommuns fritidschef tillika Vilans platschef Camilla Helander sökte pengar för ny gestaltning till Vilanområdet från Otto och Alida Wilssons fond, föddes också idén till att göra något roligare av sofforna än bara fylla funktion av praktiska robusta sittplatser.

- Jag ville göra något roligare av soffproblematiken. Vi behöver ha ordentliga soffor som inte går att flytta på, men grå betongsoffor är inte så roliga och är rätt tillintetsägande. Jag tänkte att de kunde få mer liv med någon form av färg och motiv, något som förstärker det aktiva liv som finns här på området, säger Camilla Helander.

Från idé till verklighet
Camilla tog kontakt med Helene Lilja, lärare på Katedralskolans Handels- och administrations-program för att se om det fanns intresse för ett samarbete och under våren har soffprojektet växt fram. Handelseleverna som bland annat läser kurser som utställningsdesign och praktisk marknadsföring fick fria händer och arbetade fram olika förslag. Personalen på Vilan fick sen välja ut åtta olika motiv. Därefter fick eleverna arbeta vidare med skisserna, ta fram mallar och schabloner för att till sist måla på motiven med penslar och färg på sofforna.

- Det svåraste med projektet har varit att få det att se ut som på grundskissen. Att överföra motivet vi skapat i datorn till soffan för hand, säger Suwannee Bunprakhon, elev på handelsprogrammet.

Projekt från verkligenheten sporrar elever
Samarbeten med näringsliv och andra aktörer uppskattas verkligen av Katedralskolans elever. Under pandemin har det inte varit riktigt läge att gå in i så många nya projekt men soffprojektet har varit genomförbart när nästan allt gjorts på skolan eller utomhus.

- Det är jättekul att få göra ett riktigt uppdrag där andra kan få se vad vi har gjort. Att ibland få komma bort från skolans lokaler och arbeta ”på riktigt” både inspirerar och gör en mer kreativ, säger Bahja Ahmed på handelsprogrammet.

Under projektets gång har eleverna hjälpts åt i processen från idé till målningen av sofforna. Att lära sig att samarbeta har också en del av processen men eleverna är rätt sammansvetsade efter tre år på Katedralskolan. På fredag tar eleverna studenten och tar steget in i framtiden och in i nya samarbeten med en helt ny erfarenhet i ryggsäcken.

- Vi har verkligen kämpat mot väder och vind under våren. Sofforna är målade direkt på sin plats och den kalla våren har inte gjort det enkelt för oss. Men vi har lyckas fullfölja uppdraget och sofforna är äntligen klara, säger Helene Lilja, lärare på Katedralskolan.

Camilla är glad över den nya gestaltningen som nu pryder området.
- Det blev verkligen det lyft jag som jag såg framför mig. Jag är tacksam och glad för att eleverna ville hjälpa oss att genomföra detta projekt, avslutar hon.


Kontakt:
Camilla Helander
Fritidschef Skara kommun
Tel 0511-321 83

Helene Lilja
Lärare Katedralskolan
Tel 073-621 36 86


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten