Coronavirus smittar inte genom maten vi äter. Däremot är det viktigt undvika kontaktsmitta genom att hålla avstånd till varandra och att undvika köbildningar.
Livsmedelsverket har gått ut med direktiv till restauranger och caféer för att minska smittspridning av coronaviruset. Utöver det har Folkhälsomyndigheten även gett rekommendationer om att utvidga avståndet mellan matborden och att det blir fler men mindre matlag i skolmatsalen så att det inte är för stora grupper som äter samtidigt. Tanken med detta är att undvika trängsel och köer.
Smittan överförs inte genom att äta maten. Om mat skulle bidra till smittspridning är det som kontaktsmitta. Det betyder att en smittad person har överfört viruset till maten (hostat, nyst) och nästa person tar på samma mat och sedan smittar sig själv genom att röra vid sin egen mun, näsa eller ögon.
- Vi följer våra hygien- och pandemirutiner, vilket bland annat innebär att vi byter serveringsbestick oftare och även torkar och desinficerar av ytor mer än vanligt. Vi håller noggrann koll på temperaturen på maten. Virus brukar vara värmekänsliga och klarar inte temperaturer på över 55-60 grader, säger kostchef Kristina Fahlgren Palm.
I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.