2019-05-23 08:00Pressmeddelande

Mitt i valrörelsen firar Skara hundra år med kvinnlig rösträtt

null

Mitt i valrörelsen till Europaparlamentet som pågår just nu påminns vi om att det för hundra år sedan, den 24 maj 1919, fattades beslut om kvinnlig rösträtt i Sverige. Vi uppmärksammar hundraårsjubileet av kvinnlig rösträtt genom utställningen ”Kvinnor i kamp” på Gamla biblioteket i Skara.

Utställningen är producerad av Petra Bauer och handlar om folkparksrörelsen och kvinnors kamp för att få mer att säga till om i samhället utifrån arbetarkvinnans perspektiv. Utställningen pågår mellan den 10-20 juni och innehåller bland annat gruppfotografier av aktiva kvinnoklubbar, som förespråkade drägligare livsvillkor och kvinnlig rösträtt.

Margareta Ståhl inviger utställningen måndag den 10 juni klockan 18.00 med föredrag. Petra Bauer är konstnär och filmare. Hon arbetar med aktivistisk och feministisk historia. Bauer är professor i fri konst med inriktning på rörlig bild.

– Precis när den kvinnliga rösträtten firar 100 år i Sverige pågår också valrörelsen till Europaparlamentet. Det är en superaktuell utställning, precis rätt i tiden, säger kulturchef Åsa Veghed.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten