2020-10-07 08:55Pressmeddelande

Mer öppet under meröppet

null

Den 11 oktober inför biblioteket på Prubbatorget i Skara något som kallas Meröppet. Precis som det låter betyder det att biblioteket är öppet mer. Meröppet innebär att biblioteket håller öppet utan att personal finns på plats, exempelvis på kvällar och helger. Det här innebär en utökad tillgänglighet av bibliotekets utrymmen och böcker. Den som vill få tillgång till biblioteket på de utökade öppettiderna behöver säga till personalen att man vill bli Meröppet-besökare.

– Det blir frihet under ansvar för de som så önskar. Vi ser att det här är en värdefull service för barnfamiljer som kanske inte hinner till biblioteket under våra ordinarie öppettider. Men vi tror även att det är bra för studerande som behöver plugga på kvällar och helger och andra som på har svårt att hinna till biblioteket. Vi vill ju främja läsande och bildning på alla sätt och vis, att ha generösa öppettider är en del av det, säger kulturchef Åsa Veghed.

Biblioteket kommer fortsatt att vara bemannat som vanligt på de ordinarie öppettiderna. Meröppet-besökarna kommer däremot att få tillgång till biblioteket söndag-torsdag 9-22 och fredag-lördag 9-18. Meröppet gäller bara biblioteket på Prubbatorget och inte det gamla biblioteket. Det blir nästan en fördubbling av antalet timmar biblioteket är tillgängligt för den som blir Meröppet-besökare.

– Äntligen! Meröppet bibliotek som vi inför den 11 oktober kommer innebär att skaraborna nu får väsentligt ökad tillgänglighet till sitt bibliotek. Detta har jag kämpat för länge. Nu kan vi besöka biblioteket långt in på kvällarna – och dessutom hela söndagen! Detta ser jag som ett viktigt kulturpolitiskt framsteg, säger Jan-Erik Augustsson, ordförande (L) i kultur- och fritidsnämnden.

Så blir man Meröppet-besökare

Alla över 18 år kan bli Meröppet-besökare (man får ta med sig barn som man ansvarar för in). Har man inget lånekort får man skaffa det först. Man säger till personalen att man önskar bli Meröppet-besökare och får då läsa igenom en informationstext där det bland annat står vilka regler som gäller för Meröppet. Man checkar in på biblioteket med sitt lånekort och tillhörande pinkod i kortläsaren utanför bibliotekets entrédörr. Innan biblioteket stängs för dagen meddelas det i högtalarsystemet att det är dags att gå.

Ordinarie bemannade öppettider för biblioteket på Prubbatorget

Måndag-fredag kl. 10-18

Lördag kl. 10-14

Öppettider för Meröppet-besökare

Söndag-torsdag kl. 9-22

Fredag-lördag kl. 9-18

Prata mer om Meröppet!

Kontakta Åsa Veghed 0511-320 65 eller Jenny Brenander, 0511-320 41.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten