2022-04-29 15:57Pressmeddelande

Lyckad heldag med unga i fokus

Hannes Sporrong - ung besökare av Ung i Skara kvällen.

I går arrangerade Skara kommun för första gången Ung i Skara dagen. Flera föreningar och organisationer fyllde Vilanhallen med ”prova på” aktiviteter för unga. Politiker och tjänstemän inspirerades och fick ökad kunskap i barns rättigheter. En dag med fokus på barn och unga helt enkelt.

I Skara kommun samarbetar politiker och tjänstemän för att barn och unga ska ha rätt till goda och trygga uppväxtvillkor. Kommunens verksamheter arbetar och samverkar också för barns bästa tillsammans. Ung i Skara dagen är ett nytt koncept. Det kommer fortsätta vara ett av flera steg i att skapa goda förutsättningar för att Skara som kommun ska vara en bra plats för barn och unga att leva och växa i.

Unga samlades i Vilanhallen

För att ge unga möjligheten att få veta mer om vilka möjligheter som finns i Skara så arrangerades en aktivitetskväll i Vilanhallen. Det gick bland annat att testa teater, ett flertal olika idrotter, spela Fifa-turnering och Stureplan var på plats med sin verksamhet. Det gick också att lämna tips och idéer till bland annat sommarlovsaktiviteter.

- Det har varit en kul kväll och jag har bland annat provat tennis, berättar Hannes Sporrong, ung besökare.

Ett mycket uppskattat arrangemang med cirka 200 deltagande ungdomar som kom för att testa nya aktiviteter. Det var till och med flera unga som inte ville gå hem.

- Jättekul att så många unga kom till Vilanhallen och tack till alla föreningar och organisationer som var med och gjorde kvällen möjlig. Det här vill vi göra om, säger Nadja Wahlborg projektledare för Ung i Skara dagen.

Fördjupad kunskap i barns rättigheter

Under dagen samlades också tjänstemän och beslutsfattare för att få fördjupad kunskap och inspiration i barnkonventionen och barns rättigheter genom en föreläsning och gemensam diskussion och dialog.

- Vi vuxna är skyldighetsbärare och därför är det särskilt viktigt att vi tillsammans arbetar för alla barn i Skara ska få sina rättigheter tillgodosedda. säger Iman El Awad, processledare samverkan barn och unga.

Barnrättsaktivisten Åsa Ekman kom till stadshuset för att inspirera, föreläsa och skapa dialog.

- Det har varit en intressant dag och på flera sätt en ögonöppnare. Vi arbetar redan idag med barnperspektivet, men det finns också väldigt mycket kvar att göra, säger Lotta Grönlund Plöen, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Planen är att Ung i Skara dagen ska bli en årlig återkommande aktivitet. En viktig del av arbetet framöver med barn- och ungas rättigheter i att utveckla sin kompetens inom området. Detta för att vi alltid ska hålla oss uppdaterade och pålästa om barn och ungas rättigheter.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom