2023-09-12 14:26Pressmeddelande

Lånecyklar ska minska bilåkande

Camilla Funke med en elcykel

Elcykeln blir allt vanligare på våra vägar. Enligt statistik från Cykelbranschen är var femte cykel som säljs i Sverige numera en elcykel. Men fortfarande är bilåkandet stort även på kortare sträckor. Det vill kommunerna i Västra Skaraborg ändra på genom att erbjuda sina invånare lånecyklar.

Kommunerna Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara har gemensam energi- och klimatrådgivning. Både företag, organisationer och privatpersoner kan få oberoende och kostnadsfri rådgivning på detta sätt. I vintras, med de höga elpriser som rådde, var det många som ville få tips på energisparåtgärder för att minska sina kostnader för el och uppvärmning. Men den kommunala klimat-och energirådgivningen kan även ge råd om transporter som sparar pengar och bidrar till en bättre miljö. 

- Vi vill gärna lyfta elcykeln som ett alternativ till bilen vid kortare vardagsresor. I samtliga våra kommuner erbjuder vi nu privatpersoner att låna en elcykel under en längre tid för resor till t ex arbete och fritidsaktiviteter. För att låna en elcykel kontaktar man energi- och klimatrådgivningen i sin hemkommun, säger projektledaren Camilla Funke.

Numera är var femte cykel som säljs i Sverige en elcykel. Många lyfter fram fördelar som att kunna cykla till jobbet och komma fram fräsch. Lastcyklar med eldrift kan vara intressant inte minst för barnfamiljer för att få vardagen att gå ihop. Även om elcyklar blir allt vanligare så är det fortfarande många som aldrig testat eller känner till fördelarna. För den som inte orkar trampa långa sträckor eller upp för uppförsbackar är den ett bra komplement till vanlig cykel och för att ersätta många bilresor.

- Det finns fortfarande frågor kring vilken sorts elcykel som kan passa men också hur det fungerar att ladda. Där finns vi tillgängliga för att ge råd och tips för den som vill ta steget att köpa en egen cykel, avslutar Camilla Funke.

Den Europeiska mobilitetsveckan är en återkommande aktivitet den 16-22 september. I samband med den kommer Klimat- och energirådgivningen att finnas med på en cykeldag i Lidköping, den 16 september kl 10-13.

Resurslänkar
Ny branschstatistik - försäljningen av elcyklar ökar.

Cykeldag i Lidköping

 


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.