2019-10-02 16:21Pressmeddelande

Kulturveckan i Skara - spelet kan börja

null

Tänk alla dessa spel som vi spelar. Människor har i alla tider haft ett behov av att leka, spela och umgås. Under Kulturveckan den 12-20 oktober kan besökarna räkna med fullständig spelfrossa - här bjuds på allt från e-sport till estrad.

Löven börjar få varma färger. Solen ligger lågt. Men kulturen tar inga pauser. När Unga Klara lämnar Skara stormar istället Kulturveckan in med full kraft! Den 12-20 oktober blir det rollspel, skådespel, pianospel, tornerspel, klockspel, fotbollsspel, brädspel, kortspel, dataspel, utspel, disco, utställningar, föredrag och konst.

Ett smörgåsbord

Det står helt klart att kultur spelar en stor roll i människors liv. Annars skulle det inte vara så många som vill engagera sig i att arrangera, skapa och konsumera kultur. Under 2019 års kulturvecka i Skara kommer våra kulturbyggnader, tåg, ateljéer och gator att lysa upp omgivningen med ett utbud av spel.Temat tilltalar nog de flesta vuxna och barn i någon form.

- I år dukar vi helt enkelt upp ett smörgåsbord av spel, säger ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Jan-Erik Augustsson och Åsa Veghed, kulturchef.

Vem får Årets kulturros?

Kulturveckan inleds under Kulturnatten den 12 oktober med en kaskad av programpunkter. Invigningen sker på Nya biblioteket med högtidlig fanfar och utdelning av Årets kulturros. Vem pristagaren är tillkännages först vid utdelningen.

Kulturnatten innehåller det mesta

På förmiddagen den 12 oktober kan man följa med Charlies Teater på en kulturhistorisk tipspromenad genom staden och på kvällen kommer 80-talsikonerna Lili & Susie att äntra scenen på Kråks retroparty, och däremellan är det proppfullt av programpunkter. Det blir ett spelat morddrama på tåget mellan Skara och Lundsbrunn, det blir musikspel i jazzformat i Bladhska galleriet och dataspelsmusik på orgel i domkyrkan. Västergötlands museum arrangerar Lego Robot Games och tornerspel med eldshow i skymningen. På Gamla biblioteket framför skådespelaren Ingmar Carlehed Spela roll. Det blir också konstutställning och Lennart Hellsing- utställningen Allemansland håller öppet. Bland mycket annat.

Skådespel och läskigheter

På programmet för Kulturveckan finns skådespel för alla åldrar. Exempelvis Peter Pan för de små och Krakel Spektakel för de ännu mindre. För de stora erbjuder vi teaterföreställningen Som ett jävla solsken om Ester Blenda Nordströms liv, baserad på skarabördiga Fatima Bremmers bästsäljande bok. Duon Kristall ramar in föreställningen med tidstypisk musik i foajén. Se fram emot en helkväll på Rosers salonger!

Vid den här tiden på året vill man ju ha lite läskigheter också. Låter Stephen King bekant? Den som vågar kan då gå på föreläsningen om författaren på biblioteket. För den riktigt våghalsige erbjuder Katedralskolans estetelever den årliga spökvandringen i Fornbyn, i år med den kryptiska rubriken Paragraf X.

Ett enda stort samarbetsprojekt

Kulturveckan är ett enda stort samarbete som kommunen gör tillsammans med eldsjälar, föreningar, institutioner, skolor, kulturutövare, konstnärer och näringsidkare som är verksamma i hela Skara kommun. Runt om i kommunen håller konstnärer öppet sina ateljéer. Det kommer att bli restaurangvecka med tvårätters på kvällstid och på biograf Grand visas Den siste gentlemannen som en liten tjuvstart på filmfestivalen i november.

Veckan avslutas storslaget med Skarabygdens symfoniorkester och den lovprisade dirigenten Ulf Wadenbrandt som framför High Score på Rosers salonger. En tv-spels- och filmmusikkonsert där Skarabördige spelexperten Mats Bohman kommer att medverka som konferencier.

Under helgen 5-6 oktober landar årets fullspäckade program i alla brevlådor i Skara kommun. Spelet kan börja!


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten