2020-10-07 10:06Pressmeddelande

Kulturveckan 2020 - extra mycket utomhus

null

Kulturen finner vägar även i coronatider. Under veckan 10-18 oktober anpassas inomhusarrangemangen och det händer också en hel del spännande aktiviteter utomhus. Till nyheterna hör drive-in-bio i Ardala, pop-up-aktiviteter i biblioteksparken och en ryslig vandring bland skrönor i det historiska Skara.

Kulturveckan är ett samarbete mellan en rad föreningar, företag och organisationer och programmet samordnas av Skara kommun. I år sker flera av nyheterna i programmet utomhus.

- Skara kommun har lyckan att ha många spännande och vackra utomhusmiljöer. Ett tema vi har arbetat med är hur vi tillsammans kan sätta fokus på den kulturhistoriska utomhusmiljön och se den i nytt ljus. I år har alla våra kulturaktörer gemensamt skapat intressanta coronasäkra kulturupplevelser.mestadels utomhus i flanerandets tecken, berättar Åsa Veghed.

Ett stort grått paket står i centrum

Det kulturhistoriska området utanför Skaras två bibliotek får extra fokus i år. Kulturnatten kommer att hållas i gång mellan 18.00 och 21.00 runt Gamla biblioteket. Stora och små happenings poppar upp på området. Flera av aktiviteterna saknar starttider eftersom det inte är tillåtet att samla fler än 50 personer. Till arrangemangen hör ljusdesign och suggestiv musik av Trio Phantasm. Även Årets kulturros blir i år en utomhusaktivitet. Under Kulturnatten smygstartar vi också med att avtäcka det stora gråa paket som står utanför Gamla biblioteket. Innehållet är än så länge hemligt men vi kan avslöja att det är kopplat till Bokäventyret, Sveriges första permanenta lek- och lärutställning med fokus på bokens historia. Utställningen är under uppbyggnad och slår upp portarna i början av 2021. Efter avtäckningen på Kulturnatten är det fritt fram att på egen hand undersöka innehållet i paketet.

Lite senare under Kulturveckan anordnar Charlies Teater en ryslig vandring bland skrönor i historiska Skara. I samband med Kulturveckan anordnas också Restaurangveckan där betoningen i år ligger på take-away.

Fler utomhusaktiviteter i kommunen

Kultur arrangeras givetvis också i andra delar av kommunen. En nyhet för året är att det blir utomhusbio i Ardala. I samarbete med Ardala Goif anordnas drive-in-bio för maximalt 50 personer.

- Det är alltid roligt att skapa arrangemang runt om i kommunen. Just bilbio kändes extra mysigt i höstmörkret och Ardala är en perfekt plats för detta, säger kultursekreterare Johanna Andersson.

I Varnhem erbjuds bland annat guidning på Rosenstigen och ljusvandring i klosterkyrkan och klosterruinen. Resultatet av årets utgrävningar på klosterområdet presenteras och för den som har trädgårdsintresse finns dahlia-knölar från årets rabatter.

Kultur i alla former

Precis som tidigare år bjuder Kulturveckan på allt från musik till barnteater, konst, utställningar, lunchlyrik, film och föreläsningar. Skogsmuséet i Remningstorp har öppet vid flera tillfällen och flera konstnärer öppnar upp sin ateljéer.

Charlies Teater anordnar bokkafé i Djäknestallet. Västergötlands museum anordnar föredrag och visningar av 1700-talsutställningen Nytta & Nöje - återskapat 1700-tal. Det kommer också att bli premiär för Meröppet på biblioteket (se separat pressmeddelande).

- Vi är mycket glada att tillsammans kunna erbjuda ett fint utbud på Kulturveckan även i år. Samtidigt måste vi alla komma ihåg att vi fortfarande är mitt i en pandemi. Låt oss hjälpas åt att hålla avstånd vart vi går och står i år, avslutar Åsa Veghed.

Kontaktpersoner
Åsa Veghed, kulturchef
0511-320 65
asa.veghed@skara.se

Johan Frick, kulturutvecklare
0511-320 63
Johan.frick@skara.se

Johanna Andersson, kulturutvecklare
Telefon: 0511-320 38
Johanna.andersson@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten