2020-12-22 08:00Pressmeddelande

Kulturåret 2020 – ett oförglömligt år!

null

Det började ju så bra. Internationell filminspelning, fotofestival och nationalscenen Unga Klara. Gamla biblioteket fick nytt liv när 3 500 besökare hittade till lek- och lärutställningen Bok och Lek under sex veckor. Men sedan kom corona och istället för att träffas tillsammans fick vi ta det stora digitala klivet framåt.

-Mycket nytt har vi lärt oss under pandemiåret 2020. Men nu längtar vi efter att få öppna våra mötesplatser igen, att få umgås, leka, läsa, gå på konsert, teater, film tillsammans igen. Med hopp om en ljusnande framtid, säger Skaras kulturchef Åsa Veghed.

I en årskrönika beskriver Åsa Veghed vad 2020 har betytt.

Kulturchefens årskrönika

Det började ju så bra. Kommer ni ihåg att kulturåret började med en internationell filminspelning i ett ”vintrigt” Skara med Bond-stjärnan Mads Mikkelsen? I februari hade Skara fotoklubbs fotofestival tio fullsatta visningar på biblioteket. Unga Klara - Sveriges nationalscen för barn- och unga gästade Skara med skolföreställningar för årskurs 4 och Unga Klara inledde artist in residence-samarbete med Skara skolscen. Gamla biblioteket fick nytt liv när 3 500 besökare hittade till lek- och lärutställningen Bok och Lek under sex veckor med en topp under sportlovet.

Pernilla Stalfeldt, författaren till böcker om barnens rätt och barnkonventionen höll uppskattade föredrag för årskurs 3 och gästade Bok och Lek med sina populära bajs- och kissböcker. 2020 var nämligen året som FN:s Barnkonvention blev lag i Sverige. Pernilla förundrades över det tomma tåg hon tagit från Stockholm till Skövde. Vid det här laget knarkade vi alla nyheter dag som natt. Vad var det som hände? Världens största städer stängde ner. Var corona viruset och covid sjukdomen, eller tvärt om? Sedan sköljde första vågen över oss. Evenemang, utställningar, museer och biblioteken stängdes ner och nya mer smittsäkra arbetssätt tog form med utkörningar av böcker till riskgrupper och påse i dörren, s.k take-away och en och annan utomhusaktivitet. Vårt sätt att arbeta på fick ett namn i Skaraborg ”Skara-modellen”. Under pandemiåret 2020 har ungefär 97 000 utlån av böcker och andra medier gjorts på Skara bibliotek till våra medborgare trots mestadels stängda lokaler, så uppenbarligen har de nya mer smittsäkra sätten att arbeta på fungerat, tack vare en intensivt arbetande personal.

Året 2020 blev året då det stora digitala klivet togs, då nya digitala tjänster introducerades både i gamla och nya biblioteket. E-boksutlåningen ökade med över 60 procent under en period och vi blev alla allt vanare vid digitala möten, digitala föreläsningar, digitala evenemang. Kommunens filmade arrangemang från nationaldagen sågs 5000 gånger. Under sommaren blev det nya inne, ute, med konstpromenader, utomhusteater och konstkurser i Fornbyn. Aldrig har nog våra vandringsleder runt om i Valle varit så populära och Katagård haft så många entusiastiska människor i omlopp.

1700-talsveckan genomfördes i mindre format med utställningar, föreläsningar och konserter. I sista sekund fick vi besked från Norge att den norska dansläraren som skulle hålla i danskursen stoppats vid gränsen, då nya direktiv togs samma dag om att norrmän inte längre kunde resa in i Sverige.

Kulturveckan genomfördes också, men inte som tänkt, utan här styrde vi också om i planeringen. Utomhusaktiviteter fick fokus. Bokmodulen utanför Gamla biblioteket blev en smygande start på Bokäventyret som såg nytt ljus utomhus, liksom biblioteksparkens lövverk fick en ny ljusdesignad dräkt. En annan nyhet var drive-in-bio i Ardala. Meröppet på biblioteket invigdes med utökade öppettider och hölls igång i tre veckor tills det var dags för den andra coronavågen och vi fick stänga ner igen. Gas och broms, gas och broms.

Nu är det snart jul och käppen till Skaras egen julritual Julefridens utblåsande är redan använd i en förinspelad digital filmversion som sänds på julafton kl. 16.30 på kommunens hemsida. Så typiskt för detta år. Mycket nytt har vi lärt oss under pandemiåret 2020. Men nu längtar vi efter att få öppna våra mötesplatser igen, att få umgås, leka, läsa, gå på konsert, teater, film tillsammans igen.

Med hopp om en ljusnande framtid,

önskar Skaras kulturchef Åsa Veghed.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten