2019-02-06 09:44Pressmeddelande

Kulturåret 2019 i Skara kommun

null

Kulturåret 2019 i Skara kommun bjuder på mycket spännande. Några av höjdpunkterna är författarbesöket i mars av årets skaraborgare, skarabon författaren och journalisten Fatima Bremmer och lagom till kulturveckan i höst kommer teaterföreställningen ”Som ett jävla solsken”, baserad på hennes Augustprisvinnande bok. I augusti kommer populärhistorikern känd från tv Christopher O'Regan i samband med 1700-talsveckan. Men framförallt är det ett år med särskild satsning på barn- och ungdomskultur i Skara kommun.

- Att vi kan göra denna satsning på barn- och ungdomskultur i år beror på att vi fått stärkta bidrag från Statens Kulturråd, viket vi är väldigt glada över, säger kulturchef Åsa Veghed.

Ett centralt tema 2019 är författaren Lennart Hellsings 100-års jubileum som firas över hela Sverige. Från 15 augusti kommer det finnas en lek- och lärutställning som heter Allemansland utifrån Lennart Hellsings böcker och sånger med Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Herr Gurka och andra ABC-figurer. Utställningen kommer pågå i gamla biblioteket. Det blir sångstunder, rim och ramsor, teater, dans, pyssel och sagoläsning i samband med utställningen. Åbomska salen förvandlas då till ett tillfälligt kreativt kulturhus för barn.

I höst får också Skara besök av Unga Klara, utsedd till Sveriges nationalscen för barn- och ungdomsteater av Sveriges kulturminister, så sent som förra året.

- Det är otroligt glädjande och spännande att Unga Klara On Tour kommer till oss. Vi blir en av tio städer i Sverige som de besöker under 2019 med flera kritikerrosade föreställningar med en ensemble på nio skådespelare. De spelar nutida, nyskrivna teaterpjäser om ungdomars liv av idag. Unga Klara har en jätteintressant teaterpedagogik som vi också vill ska komma Skaras skådespelare och pedagoger till del. De kommer vara här i flera dagar med ett flertal föreställningar, workshops och publika samtal om ungdomskultur och teater, berättar Åsa.

Vilken ställning har teatern i Skara?

- Jag tycker att vi ska stärka teatern, scenkonsten i Skara kommun. Det är en identitet vi har här med en av landets främsta scenskolor och vi har bra estetprogram på Katedralskolan, en fin barn- och ungdomsverksamhet i Charlies Teater och andra aktiva teaterföreningar. Det finns också en tradition av historiska spel och revyer. Det kommer att bli flera fina teaterföreställningar under året och på programmet under Kulturveckan i oktober som kommer ha tema ”spel” i alla dess former för alla åldrar.

Hur har din första tid varit som kulturchef i Skara?

- Det har varit ett omvälvande och hektiskt första halvår. Det är ett stort uppdrag. Det handlar förstås om att bygga upp kontaktnät både på lokal, regional och nationell nivå inom alla kulturområden. Vi har inlett ett gemensamt bibliotekssamarbete med sex bibliotek i Västra Skaraborg, en biblioteksplan har utformats, Skara kommun har fått ett konstråd som ska arbeta med den offentliga konsten. En förstudie om det kulturhistoriska området ¨Kulturparken¨ har genomförts. Skara har två stora bibliotek och flera kulturhistoriska byggnader att ta hänsyn till, där vi vill utveckla verksamhet. Nya tankegångar i samverkan med många olika aktörer har satts i rullning.

Vad ser du för utvecklingspotential?

- Drömmen är att nutida aktuell konst och kultur kan leva i samklang med den kulturhistoria som det finns så mycket av i Skara kommun. Jag ser definitivt att man kan vidareutveckla historieämnet på ett sätt som samtidigt säger något om vår samtid både för barn och vuxna. Historia har ju seglat upp och blivit jättepopulärt. Det visar inte minst intresset för Kata gård i Varnhem som blivit en nationell succé med stort nyhetsvärde, ett populärt besöksmål och dessutom har den moderna arkitekturen av Kata gård uppmärksammats både nationellt och internationellt.Det är fantastiskt roligt.

- Kulturämnet i Skara kommun behöver komma upp på agendan. Vi vill utöka samtalen om allt som rör kultur på alla plan som påverkar oss. Vad vill den nya kulturministern? Vad händer i Skara kommun? I Skara finns ett livligt föreningsliv och många andra bra kulturaktörer med evenemang på gång, avslutar Åsa.

Evenemang - höjdpunkter för barn och unga i februari och mars

Tis. 12 feb. kl.10.00 Författarbesök med Elias Våhlund Handbok för superhjältar, bibliotekstorget.

Tis. 12 feb. kl.19.15Musik på biblioteket: Kristall - konstmusik med fokus på kvinnliga tonsättare, bibliotekstorget.

Lör. 16 feb. kl.14.15 Barnens lördag - Sjung med Doreen Månsson från Bolibompa, bibliotekstorget.

Lör. 16 mars 14.15 Solägget – Teater Pelikan framför Elsa Beskows kända saga, biblioteket.

Evenemang - höjdpunkter för vuxna i februari och mars

Ons. 20 feb kl.18.30 Specialsamlingsbibliotekarien Helena Backman berättar om stifts- och landsbibliotekets bokskatter. Arr. Humanistiska förbundet, Västergötlandsmuseum.

Tors. 7 mars kl.19.00 Författarbesök med Fatima Bremmer. Den framgångsrika journalisten och författaren besöker sin hemstad Skara för ett samtal om sitt författarskap. Hon tilldelades Augustpriset 2017 för sin bok Ett jävla solsken om pionjären journalisten Ester Blenda Nordström. Fatima Bremmer blev nyligen utsedd till årets skaraborgare, Rosers salonger.

Tis. 19 mars kl.19.15 Musik på biblioteket: Simone Moreno - svenska klassiker med brasilianska rytmer, bibliotekstorget.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten