2016-12-14 09:54Pressmeddelande

​ Kultur i Skara – för Musikhjälpen i Bladhska Galleriet

null

På fredag förvandlas Bladhska Galleriet i Skara till ”öppen scen” där Skara kommun, genom kultur och fritidsförvaltningen, skänker 500 kronor per inbokad aktivitet, till Musikhjälpens insamling 2016. Temat för årets insamling är ”Alla barn i krig har rätt att gå i skolan”.

– Jag är glad att vi kan vara med och bidra till detta angelägna tema, barns rätt och möjlighet till studier är något jag brinner för, säger Laila Skantz, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Vem som helst kan boka in sig och framföra ett halvtimmas program, det kan vara allt ifrån sång och musik till ett föredrag. Hittills är det ett flertal organisationer, föreningar och privatpersoner som bokat in sig.

Barn står i fokus och först ut på fredag är Lisa Lundell som spelar och underhåller med barnvisor varav en rad Astrid Lindgrenklassiker. Under hela dagen kan man pyssla och måla med konstnären Nadja Sandkvist, som även har konstutställning med en hel del kattmotiv, både i målningar och skulpturer. Dessutom visar hon sin otroligt fina kollektion av reborn bebisdockor.

Det kommer att bli föredrag av Elisabeth och Erland Hillby som berättar om sina egna erfarenheter av pojksoldaters skolgång i Sydsudan och goda exempel om skolans utveckling i Tanzania.

Det blir sång och musik av musikskolans elever, levande julkort av Svenska kyrkans unga och inte minst en fantastisk spelning med elvaårige Ibrahim Najjar från Aleppo som spelar klassisk gitarr.

Idén att göra en insats för Musikhjälpen dök upp för ett par veckor sedan på kulturkontoret som snabbt bjöd in Skaras kulturliv och företag att medverka. Bladhska Galleriet som på något sätt kan liknas vid Musikhjälpens egen glasbur blev platsen och fredagen den 16 december kommer att bjuda på ett brett kulturutbud. 

– Det är ett fantastiskt initiativ, våra kulturutvecklare är på tårna och levererar ännu en gång, säger Laila Skantz.

- Det finns fortfarande utrymme i programmet, så den som vill och kan är varmt välkommen att göra en insats i Skaras satsning för Musikhjälpen genom att ställa sig på scenen eller komma och besöka Bladhska Galleriet under dagen, uppmanar Laila Skantz avslutningsvis. 

Även företagare utmanas att matcha kommunens insats och skänka 500 kronor per inbokad aktivitet genom ”Kultur i Skara”s digitala insamlingsbössa på www.musikhjalpen.se.


Inbokat program

10.00 Lisa Lundell sjunger Barnvisor, Astrid Lindgren mfl.

12.30 Musikskolans flöjtister uppträder

13.00 Sång och musik med Musikskolan

14.00 Erland Hillby berättar och svarar på frågor om barns skolgång och utvecklingen i Tanzania

14.30 Elisabeth Hillby berättar om situationen och utbildningen av pojksoldater i Syd Sudan.

15.30 Julia Salomonsson med vänner improvisations

16.00 Klassisk gitarr med 11-årige Ibrahim Najjar

18.00 Levande Julkort, Svenska kyrkans ungas eget bidrag för Musikhjälpen

Dessutom konstutställning, barnpyssel, glöggbjudning, musik från DJ-båset, livesändning av Musikhjälpen och möjlighet att träffa och diskutera aktuella frågor och funderingar kring kulturutveckling i Skara med kulturkontorets personal, kulturutvecklare, språkvän och integrationssamordnare.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten