Man kan tycka att alla dagar skulle vara fria från mäns våld mot kvinnor, men så ser inte verkligheten ut. 2021 anmäldes 38 700 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor begicks 81 procent av de brotten av en bekant, motsvarande siffra för män var 45 procent.
(Källa: https://bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/vald-i-nara-relationer.html)
En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka, i år infaller veckan den 21-25 november. Veckan är ett initiativ från organisationerna Unizon och MÄN som stöds av Sveriges kommuner och regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Veckan avslutas med på Orange Day den 25 november, vilket är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.
Skara kommun deltar i år genom att involvera flera verksamheter i arbetet med en kommun fri från mäns våld mot kvinnor. Kommunen uppmärksammar, synliggör och informerar och vill med kampanjdeltagandet sänka tröskeln till socialtjänsten – att invånarna vågar fråga, be om hjälp och ta emot stöd.
2021 genomförde kommunen en mindre informationsinsats genom inlägg i sociala medier och andra tillgängliga kanaler. I år är deltagandet bredare i hela kommunen och mer omfattande.
– Vi synliggör nu ännu tydligare att mäns våld mot kvinnor existerar och att målet är att det ska upphöra. Skara kommun är med i kampen för alla människors rätt till ett liv fritt från våld, säger kampanjsamordnare Maria Hagberg.
Deltagandet från kommunen har bred politisk förankring och under veckan kommer det vara svårt att missa den orange kampanjfärgen – en optimistisk färg som representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
– Vi borde ha nolltolerans även för ”Våld i nära relation”, likt vi har på andra områden. Det är inte okej att barn får uppleva våld hemma och få en uppväxt där man inte tolererar varandra. Det är viktigt att vi pratar om våld i nära relationer, för ingen ska behöva ha det så. Alla ska vara trygga i sitt hem! säger Gunilla Druve Jansson, (C), kommunalråd.
En del av kampanjen kommer att manifesteras av medarbetare och förtroendevalda som kan välja att klä sig i orange. Verksamheter och förvaltningar har möjlighet att senast den 4 november anmäla sitt deltagande och få kampanjmaterial att använda.
– Vi är en demokratiskt styrd organisation och därför känns det självklart att aktivt ta ställning den här veckan mot mäns våld mot kvinnor. Jag kommer självklart att själv klä mig i orange, vi kommer att flagga med orangea flaggor och göra andra orangea aktiviteter under veckan, avslutar kommundirektör Linda Esseholt Hermansson.
18 november: sneakpeak filmvisning under Filmfestivalen i Skara.
21 november: invigning av veckan på biblioteket i Skara. Pressvisning för kampanjen och utställningen om våld i nära relation.
22 november: föreläsning på biblioteket av Utväg Skaraborg.
23 november: kommunen möter allmänheten i mataffärer och på skolor.
24 november: omsorgsnämnden sammanträder. Även föreläsning av UN Women senare på eftermiddagen.
24 november: Dragning från tipspromenaden den 21 november.
Andra aktörer som deltar under kampanjveckan i Skara: Utväg Skaraborg, Kvinnohuset Tranan, Polisen, företag och organisationer.
I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.