2017-03-16 08:00Pressmeddelande

Klimatsmart matvecka i Skara

null

Lördagen den 25 mars inträffar Earth Hour, världens största miljömanifestation. Den arrangeras för elfte gången i rad och hundratals länder beräknas delta. I Sverige ordnar kommuner, företag, skolor och organisationer aktiviteter under Earth Hour-veckan i mars. I Skara kommun satsar man på en klimatsmart matvecka.

Skara kommun har under flera år fått frågan vad man som kommun kan göra för att uppmärksamma Earth Hour. I år är första gången som kommunen gör något alldeles extra för att visa och leda vägen mot ett mer klimatsmart tänk. Kommunen har bestämt sig för att inte släcka ner gatubelysningen eller belysningen i kommunens fastigheter då arbetet med trygghetsfrågor visar att nedsläckta gator bidrar till otrygghet.

- Det var då vi samlade ihop en arbetsgrupp i kommunen och bestämde oss för att i år satsa på en klimatsmart matvecka. Med fokus på maten vände vi oss också till stadens restauranger, livsmedelsbutiker och caféer som var positiva till vår idé, berättar Abbe Sahli, miljöstrateg i Skara kommun.

Earth Hour startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Förra året deltog 84 procent av Sveriges kommuner. Årets manifestation sätter extra fokus på mat, konsumtion, livsstil och global rättvisa. Mycket mer insatser krävs för att fattiga och utsatta människor ska kunna få en hållbar utveckling och leva ett gott liv, samtidigt som planeten mår bra. Syftet med kampanjen i Sverige är inte minst att få folk att tänka klimatsmart året om när det gäller fem olika B: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande).

Kommunen har i år alltså valt att satsa på biffen – maten. Resultatet är den klimatsmarta matveckan där flera restauranger och caféer, inklusive kommunens, kommer att servera en klimatsmart måltid under veckan. Livsmedelsbutikerna stöttar också satsningen, och arbetar dagligen med klimatsmart tänk mot konsument.

Kommunen kommer också, via en Facebookkampanj, att tipsa om hur man kan bli mer klimatsmart i sitt mattänk och berätta om hur kommunen arbetar för att minska in klimatpåverkan genom mat. Följarna kan även bidra med sina egna klimatsmarta tips. På biblioteket finns en enklare utställning med boktips på temat.

De restauranger och caféer som deltar under veckan är:

  • Jula Hotell & Restaurang
  • Stadtshotellet
  • Coop Kök & Café
  • Restaurang Enjoy
  • Connys Kalaskök
  • Brunsbo Gästgifveri
  • Restaurang Sand
  • Gustafssons Bageri & Café
  • Nippon Sushi
  • Lamorell


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten