2020-02-18 09:28Pressmeddelande

Klassrumsteater i världsklass åter till Skara

null

Det fruktsamma samarbetet mellan Unga Klara, Skara kommun och Skara skolscen fortsätter. Unga Klara är Sveriges nationella scen för barn- och unga och har erfarenhet att arbeta fram pjäser utifrån ett barnperspektiv som både berör och svider, sedan 1970-talet. Sista veckan i februari kommer Unga Klara åter med en helt ny pjäs för klassrum av Erik Uddenberg. Den heter ”Ögonblicket” och kommer att spelas för Skaras elever i årskurs 4.

– Det blev en magisk vecka i oktober förra året när Unga Klara besökte oss här. Vi byggde upp en A-scen på Fokus folketspark. Hela veckan blev så bra med totalt sju föreställningar, panelsamtal på biblioteket, samtal och workshops på Skara skolscen för teaterelever och kulturpedagoger. Teater för barn- och unga när den är som bäst, säger kulturchef Åsa Veghed

”Ögonblicket” till Skara

Nyligen var det urpremiär för Unga Klaras nya pjäs ”Ögonblicket” för barn mellan 9-11 år i Stockholm. Pjäsen fick lysande kritik i bland annat Dagens Nyheter och där teaterkritikern Pia Huss skrev:

”Just nu finns det skäl att vara gravt avundsjuk på de skolbarn som bor i Sundsvall, Botkyrka, Enköping, Skellefteå eller någon av de andra platserna där Unga Klaras ensemble under våren gör nedslag”.

– Skara är en av de platserna att vara avundsjuk på. Det är nämligen denna pjäs som årskurs 4 eleverna kommer att ta del av. ”Ögonblicket” handlar om förmågan till empati som aktiv handling, att närma oss varandra, känna in och relatera till varandra, om civilkurage, fortsätter Åsa.

”Världslandslaget” i teater

Förutom klassrumsföreställningarna kommer Unga Klaras skådespelare att möta elever från Skara skolscen i en tvådagars workshop, se ”Ögonblicket” och ha tid att prata med skådespelarna runt arbetet med föreställningen. Och dessutom få insikter om Unga Klaras sätt att arbeta med konstformen teater.

– Det är en ren lyx för oss i Skara att Unga Klara vill och väljer att samarbeta med oss. Det är ”världslandslaget” i teater som kommer på besök, säger Robert Pukitis på Skara skolscen.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten