2020-10-09 15:12Pressmeddelande

​Katedralskolans IB-elever håller världsklass

null

Nu har Katedralskolans avgångselever från International Baccalaureate, IB fått sina efterlängtade diplom. De slutgiltiga betygen har dragit ut på tiden på grund av restriktioner och lockdowns världen över i och med Covid-19. Slutbetygen visar åter att Katedralskolans IB-elevers har starka resultat med fyra poäng över världsmedlet, dessutom med fler elever som klarat utbildningen och fått diplom än genomsnittet i världen.

International Baccalaureate, IB är programmet som nästan uteslutande läses på engelska och deras betyg beräknas inte på samma sätt som andra gymnasieprogram. När andra program får sina betyg samma dag som de tar studenten, får eleverna på IB vanligtvis vänta tills i juli för att få sina slutdiplom. IB-elevers betyg sätts efter så kallad normalfördelning, som påminner om det gamla betygsystemet 1-5, men är baserad på alla IB studenter världen över.

Över medelbetyg

I år har eleverna fått vänta ännu längre då vårens vanliga sluttentamen (”Exams”) i maj uteblev på grund av pandemin och fick istället beräknas på tidigare genomförda kursmoment. Det gjorde att IB-eleverna endast fick ett preliminärbetyg i juli för antagning till högskola/universitet, men slutresultatet dröjde ända till nu. Det visar sig att Katedralskolans avgående IB-elever i år har ett medelbetyg på 33 av 45 poäng vilket är fyra över världsmedlet som standardiserat till 29. Dessutom fick hela 96 procent av eleverna sina efterlängtade diplom, jämfört med 75 procent av totala antalet IB-elever i världen.

-Vi har fått vänta länge på att slutbetygen skulle komma. Det är med stolthet som vi nu kan påvisa att våra elever verkligen håller hög klass, säger IB- koordinator på Katedralskolan, Annemarie (Ammi) Matsson.

Elever fick utmärkelser

Varje år får IB-eleverna sina betyg/diplom vid en högtidligare ceremoni kallad IB Diploma Cermony, som anordnas när slutresultaten är klara och elever som utmärkt sig får stipendier. Årets ceremoni på Katedralskolan anordnades i slutet av augusti men utan klara slutbetyg, allt för att få lyckas samla alla elever innan högskolestudier påbörjas. Valedictorian är utmärkelsen som ”bäst i klassen”, dvs eleven som fått högst totalpoäng av alla. Det tilldelades i år de tre elever som i juli samtliga fick totalt 38 av 45 poäng, Jarl Eriksson, Elin Gustavsson och Emilia Thorstensson. IB reviderade sedan resultaten och då fick samtliga elever i klassen höjda betyg. Dessa tre elever var fortfarande topp tre och högst betyg blev då 43 poäng när slutbetygen kom.

- De fina resultaten visar på att vi fortsätter hålla en hög internationell nivå på vår utbildning och att eleverna får en hög kompetens för framtida utbildningar och i arbetslivet, säger IB- koordinator på Katedralskolan, Annemarie (Ammi) Matsson.


Kontakt:
Annemarie "Ammi" Matson
IB- koordinator Katedralskolan
Telefon 0511-323 42


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten