2022-01-28 10:08Pressmeddelande

Katedralskolans framgångar fortsätter

Filip Mård är en av de uttagna cykelcrosscyklisterna från Katedralskolan  - Foto Stefan EkFilip Mård är en av de uttagna cykelcrosscyklisterna från Katedralskolan - Foto Stefan Ek

Elever från Katedralskolan visar återigen framfötterna. I helgen 29-30 januari körs cykelcross-VM i Fayetteville Arkansas, USA. Endast tre åkare är uttagna från Sverige och alla tre går just nu på Katedralskolan.

- Riktigt kul att våra duktiga och målfokuserade elever visar framfötterna och kvalificerar sig till VM även i denna disciplin. De sätter också Katedralskolan på kartan liksom, även internationellt, säger tränare och lärare Lars Wahlqvist på Katedralskolan.

Filip Mård, Alma Johansson och Paul Greijus är just nu i USA och förbereder sig inför helgens VM-lopp. Alla tre har visat framfötterna hela säsongen och kört flera tävlingar ute i Europa. Filip kör U23 klassen och Alma i damjunior på lördagen och Paul kör sin tävling i juniorklassen under söndagen.

- Jag har känt av lite jetlag de senaste dagarna men förhoppningsvis kommer jag vara helt återställd när det väl gäller, Det känns spännande att få köra VM och jag ser verkligen framemot att få tävla, säger Filip Mård.

Cykelleverna på Katedralskolan kombinerar till vardags sina studier på olika program på skolan samtidigt som de gör sin cykelsatsning.

- Vi har en god kontakt med tränarna på skolan och våra lärare har en stor förståelse för vad vi gör. Vi får alltid veta vilka uppgifter som görs när vi inte är på plats. Det gör att vi kan sköta våra studier och samtidigt fokusera på tävlingar och träningar som är på gång. säger Filip.

Cykelcross är en disciplin som är mycket stor i Europa och USA och som är på stark frammarsch även i Sverige. Det är en tävlingsform där cyklisterna kör på utmanade men varierande underlag. Gräs, grus, sand, stig och asfalt är alla vanliga underlag. Tävlingarna genomförs på varvbanor där varvtiden är mellan fem och tio minuter. Det är gemensam start och banorna innehåller moment där man måste springa med cykeln. Cykelcross-säsongen i Sverige pågår under tidig höst mot vintern.

- Det känns så kul att jobba som lärare på Katedralskolan, när vi kan erbjuda en kombinerad utbildning med ungdomarnas idrottssatsning, avslutar Lars Wahlqvist.

Cykelcross-VM går att följa live på internationella cykelförbundets UCI - youtubekanal

Lördag 18.00 - Damjunior
Lördag 20.00 - U23
Söndag 18.00 - Herrjunior

www.cyclocrossfayettevillear2022.com/


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom