2020-04-21 15:54Pressmeddelande

Katedralelever i workshop runt coronakrisen

null

I dagarna utmanas elever från Katedralskolan i Skara att genomföra den spännande digitala workshopen Innovation Camp om Coronakrisen”. Syftet är att komma med nya idéer och infallsvinklar till samhällets pressade situation i och med Covid-19. Samtidigt är det ett sätt för elever att under tidspress testa och utmana sin kreativitet och samarbetsförmåga. Bakom uppdraget står Skara kommuns utvecklingsenhet tillsammans med Ung Företagsamhet i Skaraborg som samordnar workshopen. 

Innovation Camp är ett koncept som Ung Företagsamhet använder, i en workshop får elever i grupp under en begränsad tid ett uppdrag och i olika steg, närma sig en lösning på ett verkligt problem. Nu ska det hela göras i en digital form, där alla moment sker på distans. Idén kommer från Skara kommuns näringslivsstrateg, Helena Nyman Friberg.

- Jag fick inspirationen från Jönköpings universitet som genomfört något liknande, och tog kontakt med UF Skaraborg och de nappade direkt. Det blir en spännande utmaning med en digital Innovation Camp och jag tror vi kan lära oss av detta på många sätt, säger Helena.

Helena ser en stor potential i att nyttja elevers tankar och idéer. Trots den hopplöshet och frustration som råder så finns en enorm vilja att hitta nya vägar.

- Mitt i allt elände runt Coronakrisen så flödar kreativt och nya tankesätt. Vi vill ta hjälp av eleverna att fundera på lösningar både i nuvarande pandemi men även för liknande händelser i framtiden. Jag hoppas också det kan vara ett välkommet avbrott i hemstudierna, fortsätter Helena.

Skara först ut

Skara kommun blir troligen första kommun att tillsammans med Ung Företagsamhet i Skaraborg och Katedralskolan att göra en workshop digitalt och på ämnet Covid-19.

-Vi ser fram emot att tillsammans med Skara kommun och Katedralskolan arrangera en schemabrytande dag för en innovativ workshop. Eleverna får ett uppdrag som stimulerar kreativitet och entreprenörskap samt att de tränas i samarbete och problemlösnings-förmåga, säger Louise Samuelsson, regionchef på UF Skaraborg.

Skolan antar utmaningen

På Katedralskolan är både elever och lärare positiva till utmaningen och intresset att vara med har varit stort. Lärare välkomnar workshopen och tror att den kan gynna både elever och samhället.

- Med våra elevers källkritiska och analytiska förmågor samt en erfarenhet av en digital vardag, både före och under Covid 19, tror vi att Innovation Camp kommer att vara ett utmanande och stimulerande tillfälle att smygstarta den entreprenöriella nyfikenheten. Att tillsammans använda de kunskaper och erfarenheter vi har från alla år i skolan, med hopp om en ljusare framtid ska bli en kul utmaning, säger Lena Andersson, samhällskunskapslärare på Katedralskolan.

Eleverna kommer tillslut att presentera sina idéer digitalt för en jury som består av representanter från Skara kommun och Skaras näringsliv, som sedan utser vinnarna.

Kontaktperson:

Helena Nyman Friberg

Telefon 0511-32006

helena.nymanfriberg@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten