Han är en av landets mest erfarna poliser, och den ende integrationspolisen i Göteborg en stad med 184 olika nationaliteter. Den 11 april kommer Ulf Boström till Skara och föreläser om integration, segregation och extremism.
I januari kunde vi se honom i SVT:s dokumentär ”Det goda landet”. Där följer vi hur Ulf Boström dagligen rör sig i utsatta förorter i Göteborg och bygger upp förtroende och engagemang bland dem som bor där.
Ulf Boströms morfars far var polis, liksom hans morfar och nu han själv. Tre generationer poliser som har verkat under helt olika förutsättningar. Ulf Boström har i mångt och mycket aldrig slutat att patrullera. Och det är synd att inte fler av hans kollegor finns kvar där ute, menar han. För just alla möten med människor i olika situationer har lärt honom ofantligt mycket.
Integrationspolisen startade i Göteborg 1997, för att tas bort 2015 i och med den nya polisorganisationen.
— Så även om integrationspolis inte längre existerar organisatoriskt beslutades att jag skulle fortsätta med samma integrationsuppgifter som tidigare, det vill säga som integrationspolis, säger Ulf.
Och han befinner sig i stort alltid ute på fältet. Han träffar ungdomar i olika bostadsområden, spelar fotboll med dem. Han besöker etniska föreningar. Han dricker te och pratar, samtidigt som han sätter gränser för vad som är okej och inte.
Det är inte alla som uppskattar hans närvaro. Ulf beskriver en vardag där religiös extremism, avancerad kriminalitet och fattigdom resulterar i en situation som få kan, eller vill överblicka. Världen är på flykt och man tar med sig spänningarna hit.
Förstår varför — det är viktigt
När Ulf Boström var ung polisstudent, sa en lärare att en polis ska ”tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin”.
— Så som jag uppfattade läraren, om man ville genomföra något en förändring eller en lagstadgad åtgärd som polis, så var det viktigt att medborgaren begrep vad man sade. Men också varför polisen genomförde åtgärden.
Ulf Boström påpekar att det bor 184 olika nationaliteter i Göteborg och de talar olika ”språk”.
Enligt polisens så kallade uppförandekod ska en polis uppträda med respekt, för att på det sättet få förtroende hos allmänheten.
— Det betyder att jag måste få ”språkens” respekt, innan jag kan få de 184 ”språkens” förtroende. Och då måste jag lära känna de ”184” medborgarna genom att skydda dem, hjälpa dem och försöka ställa till rätta det som gått fel. När jag lyckats med det, så kan jag genomföra en tjänsteåtgärd med deras förtroende och jag får deras respekt också.
Ulf Boström är en flitigt anlitad föreläsare.
När han kommer till Rosers Salonger i Skara den 11 april kl. 18-21, gör han det med ett anförande som har rubriken: ”Integration, segregation och extremism, samt utsatta områdens sociala konsekvenser för samhället.”
Under 2018 är Ulf Boström goodwill-ambassadör för VHEK=Varken hora eller kuvad. I fjol hade han samma uppdrag för organisationen GAPF; Glöm aldrig Pela och Fadime, vilken arbetar mot hederskultur.
Föreläsningen i Skara arrangeras av Språkvän i samarbete med Skara kommun.
Kontakta Karin Lövgren, projektledare för Språkvän, 0511-32650.
I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.