2021-09-02 14:46Pressmeddelande

IB-studenter fortsätter leverera i världsklass

null

Återigen visar Katedralskolans International Baccalaureate (IB)- elever fina resultat när årets studenter fick sina efterlängtade diplom i helgen. Distansstudierna har inte hindrat gymnasieleverna att få höga slutbetygspoäng utan når ett snitt på 34,5 poäng, vilket är en bra bit över världsmedlet men det är också skolans högsta resultat genom tiderna.

International Baccalaureate - IB är ett teoretiskt program som finns på cirka 5000 skolor i 157 länder över hela världen. Eleverna gör sina studier i huvudsak på engelska och alla slutproven skickas för internationell opartisk rättning till International Baccalaureate Organisation (IBO) och jämförs med andra IB-elever världen över.

”All-time-high” på Katedralskolan

Vårens slutprov skickades in i maj och under sensommaren kommer resultaten. Årets slutresultat visade att Katedralskolan nått högsta medelbetyget genom tiderna.

-Vi har gjort det igen! Trots att vi är mitt i en pandemi och vissa perioder varit med distansstudier, så håller vår undervisning världsklass. säger Annemarie (Ammi) Matsson, IB Coordinator på Katedralskolan i Skara.

Världsmedlet är alltid normerat till 29 av de maximala 45 betygspoängen. Katedralskolans medel brukar ligga på 31 – 33 poäng, men i år landade det på nästan 34,5.

-Vi har något år tidigare legat på 34, men i år blev det högre. Det visar både att vi gjort ett gott arbete med distansundervisningen och att eleverna tagit ett stort egenansvar i studierna”, säger Ammi.

Gedigen utbildning för studiemotiverade

Återigen visar Katedralskolans IB-program ett resultat över världsmedlet, dessutom nå rekordhögt resultat mitt under pågående pandemi vittnar om hur bra alla pedagoger lyckats ställa om undervisningen till distansundervisning med bibehållen kvalitet.

-Det är så roligt att vi på Katedralskolans IB, Diploma Programme, lyckas så bra år efter år. Det är återigen ett kvitto på vilken fantastiskt kompetent personal vi har här på Katedralskolan. Årets resultat visar att vi bedriver undervisning i absolut yttersta världsklass, säger Patrik Olofsson rektor för IB på Katedralskolan.

International Baccalaureate är ett program med riksintag och lockar studiemotiverade elever från hela landet till Skara.

-De elever som lämnat oss med diplom har fått med sig gedigen utbildning och står därigenom väl rustade för framtidens utmaningar, fortsätter Patrik.

Elever uppmärksammades

I söndags (29 augusti) hölls den årliga diplomutdelningen Diploma Ceremony, i Skara Domkyrka. Studenterna fick då sina välförtjänta diplom och det delades ut utmärkelser för högsta betygen. I år gick Valedictorian (högsta totalpoäng i klassen) till Filippa Johansson, Götene och Mickaël Gayet, Skövde. De hade båda lyckats nå 42 poäng av 45 möjliga.

”CAS Award” utdelas också varje år till en elev som genom CAS (Creativity, Activity, Service) utvecklats mest som människa genom IB-åren. I år tilldelades det Maja Bergström, Falköping som bland annat utvecklat sin artistiska ådra till en ny nivå och blivit kontaktperson. Hon har fortsatt vara kontaktperson och säger själv att det är så givande, då hon får minst lika mycket tillbaka. Ett specialdiplom tilldelades även organisationen Ätbart, som startades upp som inom servicedelen i CAS av Mickaël Gayet, Skövde och Margit Hägglund, Älgarås. Ett antal elever till har också varit involverade i uppbyggnaden och expansionen av just den organisationen.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten