2024-01-10 09:35Pressmeddelande

Här får framtidens medarbetare möta Skaras arbetsgivare

Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun, hoppas att många som står inför framtida studie- eller yrkesval tar vara på tillfället att träffa det lokala arbetslivet.Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun, hoppas att många som står inför framtida studie- eller yrkesval tar vara på tillfället att träffa det lokala arbetslivet.

Gymnasievalet stundar, sommarjobben börjar planeras och många företag har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. När Skara och Skaraborg växer finns många möjligheter men också stor brist på arbetskraft. Den 17 januari slås portarna upp till Vilanhallen för en heldag om jobb och yrken i Skara. Även om det specifikt är ungdomar som bjuds in är alla välkomna, något som kanske är extra viktigt att tänka på som vårdnadshavare.

Även i det längre perspektivet är kompetensfrågan en av våra största utmaningar. Det är en av anledningarna till att Skara kommun arrangerar Jobb Skara-mässan, där fokus ligger på möten mellan unga och det lokala arbetslivet. Samtidigt som Skaras arbetsgivare visar upp sina yrken och får möta framtidens arbetskraft, får ungdomarna möjlighet att träffa representanter från arbetslivet och upptäcka yrken samt vilka vägar som leder dit. Fokus är inspirera och synliggöra vilken bredd av yrken som finns.

– Vi har sett hur viktiga sådana här mötesplatser är, dels för att de unga ska få möjlighet att knyta kontakter och upptäcka vilka möjligheter och vägar som finns  i det kommande arbetslivet, men även för företagen som här kan visa upp sina yrken och arbetsplatser.  Här finns en spännande framtid oavsett om du väljer att bo kvar eller återvända, säger Helena Nyman Friberg, näringslivsstrateg i Skara kommun.

Öppet för alla

Alla elever som går i årskurs åtta och nio i grundskolan samt alla gymnasieskolor är inbjudna till mässan, men alla är välkomna – oavsett om du letar nytt jobb, är nyfiken på Skaras företag eller är vårdnadshavare till en ung person som står inför framtida studie- eller yrkesval. Även elever som studerar på andra orter är välkomna.

– Som vårdnadshavare vill man kunna stötta sitt barn på bästa sätt i alla val som ska göras, men det är inte alltid helt lätt att veta hur. Vi finns på plats hela dagen och guidar gärna både ungdomarna, deras föräldrar och andra jobbsökande i djungeln av utbildningsvägar, var jobben finns och hur gymnasievalet fungerar, säger Kenneth Säll studie- och yrkesvägledare.

Jobb Skara-mässan arrangeras vartannat år och det är tredje gången som mässan arrangeras i Skara. Första året var mässan öppen enbart för elever men år 2022 öppnades den även upp för allmänheten efter önskemål från företagen. Till årets mässa är ett 40-tal utställare anmälda och ca 175 yrkesrepresentanter är med på mässan. Utställarna består av såväl kommunens arbetsplatser och Skaras företagare som statliga myndigheter såsom Försvarsmakten, Polisen och Kriminalvården.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Näringslivsstrateg
Helena Nyman Friberg