PRESSINBJUDAN
Språkvänsprojektet har pågått i tre månader och har hittills fått in 130 anmälningar från personer som vill bli språkvän. Ambitionen med projektet är att få människor att mötas och synliggöra de mötesplatser som redan finns. Nu anordnas också gruppträffar som komplement.
Ett sätt att få etablerade och nya Skarabor att lära känna Skara är Språkväns gruppträffar där redan etablerade aktörer får visa upp sina verksamheter. Den 31 januari finns möjlighet att träffa ambulanspersonal som har med sin ambulansbil. Ambulanspersonalen berättar om svensk sjukvård och har olika aktiviteter med sjukvård som tema.
Integration är en viktig del i ambulansens arbete, med två heltidsanställda som åker runt till asylboenden för att informera om svensk sjukvård. Det kommer under träffen på biblioteket även finnas möjlighet att ställa frågor till personalen, fika och lära känna nya vänner.
- Det finns ett stort engagemang i Skara för att ge nyanlända bra förutsättningar att trivas i staden.Tanken med Språkvän är att nyanlända ska få en möjlighet att träna på svenska tillsammans med vänner. Då uppstår ett ömsesidigt utbyte som förhoppningsvis ger nya perspektiv, säger projektledare Karin Lövgren.
Samarbetsparter hittills i projektet är ambulanscentralen, Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Sensus, Skara missionsförsamling, Svenska kyrkan, Falköpings kommun, Ljungstorps bygdegårdsförening, Västergötlands idrottsförbund och After School Club, och projektet hoppas på ännu fler.
I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.