2021-05-19 14:19Pressmeddelande

Gamla biblioteket i Skara blir värd för isländsk författare

null

I september kommer den isländska författaren Sunna Dís Másdóttir från Reykjavik till Skara. Hon har tillsammans med fem andra författare blivit utvald att bli en AIR-stipendiat, Artist in Residence. Bakom satsningen står Förvaltningen för kulturutveckling på Västra Götalandsregionen.

Gamla biblioteket i Skara har blivit utvalt tillsammans med ytterligare fyra bibliotek i regionen att stå för värdskapet för en författare under en månad. Och i september är det dags. Då kommer Sunna Dís Másdóttir till Skara.

– Tanken är att hon under sin vistelse hos oss ska jobba med sin första roman och färdigställandet av en diktsamling. Sunna är en del av kollektivet Svikaskáld (Imposter Poets). De har hittills publicerat tre diktsamlingar, berättar Maria Nordström, utvecklingsledare och ansvarig för AIR-stipendiaten i Skara kommun.

Förutom att vara författare och skribent jobbar Sunna som litteraturkritiker i TV-programmet Kiljan och som översättare. Hon har också publicerat noveller och artiklar i flera tidningar. Hon sitter med i kommittén för Nordiska rådets litteraturpris, För Skara kommun är detta en del i att revitalisera Skara som Sveriges bokstad, fortsätter Maria Nordström.

– I Skara finns det unika bokskatter också gammal isländsk litteratur. Just här finns Sveriges äldsta bok bevarad, Skaramissalet. Den är från mitten av 1100-talet. I anslutning till den boken har vi byggt upp en lek- och lärustställning för barn i Gamla biblioteket om bokens och det skrivna ordets historia. Tanken var att vi redan skulle ha öppnat den utställningen, men det satte pandemin stopp för. Nu kommer vi i stället att öppna den tidigt i höst.

AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda månadslånga residens runt om i regionen. Författarna är utvalda genom en utlysnings- och antagningsprocess. Förvaltningen fick in många kvalificerade ansökningar från Sverige, Norge, Danmark, Island, Kroatien, England och Tyskland.

-För biblioteket i Skara betyder rollen som AIR-värd att vi erbjuder författaren ett boende under en månad och tillgång till en arbetsplats i anslutning till biblioteket. De får också ett arvode av Förvaltningen för kulturutveckling. I vistelserna ingår även någon form av publikt möte. Det kan till exempel vara en workshop, ett samtal, eller ett seminarium, avslutar Maria Nordström, ansvarig för AIR-stipendiet i Skara kommun.

De övriga bibliotek som kommer hålla i värdskapet för AIR-författare är;

  • Lizette Romero Niknami (Skärholmen, Sverige), Borås stadsbibliotek, juni
  • Anna Nero (Göteborg, Sverige), Skövde stadsbibliotek, juli
  • Sunna Dís Másdóttir (Reykjavik, Island), Skara Gamla bibliotek, september
  • Ida Andersen (Malmö, Sverige), Tanums huvudbibliotek, oktober
  • Annette Herzog (Köpenhamn, Danmark), Åmåls Folkbibliotek, oktober

Kontaktperson
Maria Nordström, utvecklingsledare och projektledare Bokäventyret, Skara kommun
Tel: 070-890 75 10
e-post: maria.nordstrom@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten