2020-04-23 14:04Pressmeddelande

​Full fart i biblioteken men på nya sätt

null

Man skulle kunna tro att det blivit lugnare på biblioteken i Skara kommun när evenemang ställs in. Men det är precis tvärtom. Bakom de stängda dörrarna arbetas det på, både för att lyckas nå ut med kurslitteratur, läsglädje och boktips i dagsläget via dörren och i digitala kanaler.

Biblioteket i Skara har stängda lokaler på grund av smittspridningsrisken i samhället och den ombyggnation som pågår. Men personalen har fullt upp att serva låntagare på andra sätt. Öppettiderna har inte förändrats, däremot arbetssätten.

– Det verkar som att gemene man vill läsa mer under pandemin. Det är verkligen jätteroligt att så många har nappat på våra digitala tjänster och ”take away”, det vill säga bokpåse vid dörren. Vi har dagar då det görs fler än 600 utlån och omlån till våra låntagare. Det är mycket bra siffror, till och med bättre än förra året vid den här tiden. Personalen springer hela dagen för att plocka ihop påsar med beställningar och köra ut hemleveranser till låntagare i riskgruppen. Det är mycket uppskattat, säger kulturchef Åsa Veghed.

Det är inte alltid lätt att planera för barn- och ungdomsverksamhet. Kommer någon? Räcker pysselmaterialet? Vad gör vi om vi inte får plats? Men att helt och hållet behöva stänga en stor och populär lek- och lärutställning för allmänheten med Pettsson, Mamma Mu och Lasse-Maja på grund av ett virus, det fanns inte på kartan.

– Inte i vår vildaste fantasi hade vi trott att vi skulle hamna där vi står idag. Att en populär utställning som sträcker sig över två stora salar, en kreativ verkstad, ett gediget program med allsång, teater och författarbesök inte får besökas av allmänheten. Vi tar fortfarande emot skolklasser med barn som ändå träffas, säger Jessica Karlsson projektledare för lek- och lärutställningen Bok & Lek i Gamla biblioteket.

Evenemangen med författaren Stina Wirsén, allsång och teater skjuts på framtiden.

– Vi hade en ambition att ha öppet alla dagar i veckan och under de sex första veckorna hade vi ungefär 3 500 besökare på Bok & Lek. En lördag med Moa och Anderas Ljungs allsång kunde vi ha 150 besökare och deckarvandringar med Lasse-Maja-tema var mycket populärt under sportlovet. Äntligen hade vi fått liv i Gamla biblioteket och vi alla hade skapat en generationsöverskridande mötesplats. Nu är istället en åldersblandad mötesplats det värsta tänkbara i tider av virusspridning. Det är en sorg. Men istället för att gräma sig över det som nu inte blev av under våren får vi glädjas över det som varit och blicka framåt, säger kulturchef Åsa Veghed.

Arbetar man med kultur så ingår ett kreativt nytänkande och nu tänker vi dels i utomhusaktiviteter i första hand i vår och sommar och dels i digitala banor. Skara kommun arbetar med digitala medier och att filma evenemang och inläsningar.

– Just nu arbetar vi för att få ut högläsning och boktips via film i utställningen på våra sociala kanaler. Författarna till Mamma Mu, Lasse-Maja, Pettsson och Findus och alla andra figurer som vi har här i utställningen Bok & Lek har samfällt sagt ja till att vi får filma och läsa in deras böcker i unika utställningsmiljöer. I en snar framtid kommer det att kunna ses i Skara kommuns Youtube-kanal eller sociala medier, berättar Jessica Karlsson.

Kulturenheten tänker framåt och arbetar intensivt med sommarlovsprogram, 1700-talsveckan, kulturveckan i höst och vår kommande lek- och lärutställning Bokäventyret med invigning i januari 2021.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten