2017-04-27 07:30Pressmeddelande

Förhandsvisning av Kata Gård inför invigningen

null

PRESSINBJUDAN

Tid: Torsdag 4 maj kl. 11.00

Plats: Kata Gård på kullen bakom klosterkyrkan i Varnhem vid den nya informationsbyggnaden.

Efter visningen av Kata Gård har du möjlighet att följa med in till Västergötlands museum i Skara, för en förhandsvisning av den nya utställningen med de arkeologiska fynden från Varnhem.

Byggnationen av ett skyddstak, ”Överbyggnaden”, över Sveriges kanske äldsta kristna rum är nu klar. Den 7 maj kl. 13.00 är det dags för invigning av Kata Gård som blir det officiella namnet på området uppe på kullen bakom Klosterkyrkan i Varnhem. Västergötlands Museum ansvarar för drift och verksamhet och i samband med invigningen öppnar här utställningen ”Kristna Vikingar i Varnhem”. Samma dag öppnar också utställningen ”Kata och Kättil” på museet i Skara där originalfynden från Varnhem kommer att visas tillsammans med en rekonstruktion av vikingakvinnan Kata.

Bakgrund
Varnhem är en av de viktigaste historiska platserna i Västergötland och i Sverige. Sedan 2005 bedriver Västergötlands museum ett arkeologiskt utgrävningsprojekt här.Resultaten från utgrävningarna visar bland annat att Västergötland kristnades redan på 900-talet. I och med fynden i Varnhem får Sveriges historia skrivas om. Platsen har fått sitt namn efter Kata, kvinnan som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.

Det är arkitekten och professorn i arkitektur Magnus Silfverhielm från AIX arkitekter i Stockholm, som ritat denna byggnad. Här möter modern arkitektur 1000-åriga murar.Bygghyttan i Karlsborg AB har utfört själva byggnationen. Under hela projektperioden har Skara pastorat varit projektägare.

Då möter du:
- Maria Vretemark, arkeolog, Västergötlands museum

- Göran Elisson, formgivare, Västergötlands museum

- Marie Wennerholm, turistchef i Skara

- Markus Hagberg, församlingspräst i Varnhem

- Maria Nordström, projektledare ”Projekt Överbyggnad i Varnhem”


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten