2018-03-19 07:00Pressmeddelande

Fika och filosofi om emigranter och folkförflyttningar

null

Bibliotekets uppskattade föreläsningsserie Fika och filosofi fortsätter. Torsdagen den 22 mars med start klockan 19.15 gästas biblioteket av Eva Wassén Eriksson som föreläser på temat ”Agenter, propaganda och motståndsrörelse - faktorer som påverkade Amerikaemigrationen”.

Emigrationen från Sverige till Nordamerika från 1850 till 1930 påverkade många familjer och har faktiskt stora likheter med dagens folkförflyttningar. Varför lämnade minst 1,2 miljoner Sverige för ett osäkert liv i ett land de inte kände till och inte kunde språket? Vilken betydelse hade push- och pullfaktorer, agenter, propaganda och motståndsrörelser för att så många tog det modiga beslutet att lämna sitt hemland?

Evas utbildning, forskning och stora intresse för släkt- och hembygdsforskning – specifikt Amerikaemigrationen – har lett fram till att hon skrivit böcker i ämnet samt reser runt och föreläser.

Biljetter och mer information

Begränsat antal platser. Fribiljetter finns att hämta på biblioteket. Föreläsningen är ett samarbete med Skara Släktforskarförening. Föreläsningen äger rum i Nya biblioteket, i Prubbasalen på plan två.

För mer information kontakta Johan Frick.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten