Under föregående vecka möttes elever och lärare från fem olika länder inom ramen för ett europeiskt projekt, (Erasmus +*) på Katedralskolan. Efter att projektet tvingats pausa under ett år på grund av pandemin, var det dags för Katedralskolan att vara värd.
Temat under veckan har varit ”Face the past – change our future”. I projektet har eleverna studerat hur olika länder hanterar mörka sidor i respektive lands historia.
- Det har varit intensiva förberedelser för under ett antal veckor, men när vi nu äntligen är på plats och kan mötas igen känns det mödan värd säger en nöjd och glad Tom Woodgate som samordnat projektet på Katedralskolan.
Tom vidare att eleverna lärt känna varandra i förväg genom kontakter online, så, när de väl möttes kändes det som man redan var goda vänner. Alla är fantastiskt glada över att vara här och nyfikna på Sverige.
Under projektveckan har eleverna bott hos svenska värdar och deltagit i ett program som får inblickar i svensk historia, samtidigt som de har möjlighet till gemensamma aktiviteter. Många har blivit vänner och flera planerar att träffas längre fram.
På tisdagen studerade gruppen samisk historia. I samband med detta såg de gemensamma filmen Sameblod på bio och arbetade med efterföljande frågor och diskussion.
- För de flesta av deltagarna är samma en helt okänd grupp, och det är viktigt att lyfta fram deras kultur och hur denna europiska ursprungsbefolkning har hanterats av svenska myndigheter, Johan Hjertén som också medverkar i projektet.
Sammanstaget har 50 elever och lärare omfattas av projektprogrammet. I Skara blev det guidade turer på både Veterinärmuseet och Västergötlands museum. Gruppen besökte också Stockholm för att uppleva svensk historia på Armémuseum, Vasamuseet och Gamla stan.
- Deltagarna från övriga Europa har alla familjemedlemmar som på ett eller annat sätt berörts av andra världskriget. Det var flera frågor om Sveriges roll på 30- och 40-talet, berättar Per Warmark, lärare i historia på Katedralskolan.
Under veckan har det självklart bjudits på flera svenska specialiteter så som köttbullar och fika, något som uppskattas av de utländska besökarna.
- Jag gillar verkligen Swedish fika, sa en av eleverna medan han avnjöt en klassisk dammsugare.
Coronapandemin har satt sina spår och alla har tagit hänsyn till olika restriktioner för att kunna genomföra veckan. Nästa steg i projektet som pågår fram till nästa höst, är besök i Luxemburg och Spanien.
* Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott.
Kontakt:
Thomas "Tom" Woodgate: 073-926 69 09
Johan Hjertén: 070-932 65 29
I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.