2020-06-03 15:58Pressmeddelande

​Ett ovanligt sommarlov. Fast ändå inte.

Snart är det sommar. Och skollov. Det brukar innebära nio veckor fulla av planerade aktiviteter, för den som vill ta del av det. Både kommunens verksamheter och andra aktörer tänker ut och genomför aktiviteter för barn och unga från måndag till söndag, varje vecka. Men hur blir det i år, när restriktioner om små sammankomster och rekommendationer om att hålla distans är det som gäller?

Det blir ändå, visar det sig. Med ett annat sätt att tänka går det att ordna det mesta. Johanna Andersson och Johan Frick arbetar som verksamhetsutvecklare för kulturenheten på Skara kommun och som varje år sammanställer alla aktiviteter till ett sommarlovsprogram berättar att det har varit mycket uppfinningsrikedom i år.

Alla försöker "coronaanpassa" sina aktiviteter i år. Mycket hålls utomhus eller i stora lokaler, där det finns möjlighet att hålla distans. Det krävs även ofta anmälan innan man kommer dit, så det går att planera och styra hur många som kommer. I år har vi inga utflykter längre bort som kräver långa bussresor, där man sitter nära varandra.

I årets folder finns alltifrån molnskådarkurs, levande rollspel, djurdag, utomhusmåleri och friidrott till boule och käpphästverkstad med efterföljande långritt från Veterinärmuseet till Fornbyn.

Charlies teater har i år en återkommande dramatiserad vandring för hela familjen i Petersburg och där är det helt enkelt "kläder efter väder" som gäller. I samband med årets 1700-talsvecka 10-15 augusti kommer det att bjudas på familjeföreställning med kvartetten Woodpeckers. I deras konsert får publiken möta musik som spänner över hela sex århundraden. Ljuv musik av barockens mästare - som Antonio Vivaldi och Johann Sebastian Bach - spelas bredvid nykomponerad musik som inspirerats av fågel- och djurläten. En konsert utöver det vanliga.

I sammanhanget ska såklart även Vilanbadet nämnas, där det som varje år är öppet för utomhusbad under sommaren, med flera bassänger och utomhusrelax. Vissa dagar är det planerade aktiviteter men det är naturligtvis öppet varje dag för bad.

Johanna berättar att några få av de aktörer som brukar vara med har valt att avstå i år, men i det stora hela är det samma föreningar som vanligt och alla är som sagt mycket angelägna om att få ihop ett riktigt bra program även i år.

Det som möjligen är en liten utmaning är att det är svårt att sia om framtiden. Om Folkhälsomyndigheten kommer med andra restriktioner framöver kan det ju hända att vi behöver tänka om och det finns såklart en viss risk att något kommer att behöva ställas in.

Sommarlovsprogrammet, med många fler aktiviteter än de som nämns här, kommer att gå ut i tryckt form till alla hushåll i Skara kommun den 6 och 7 juni. Programmet kommer även att finnas digitalt på skara.se. Håll utkik!


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten