2019-09-28 20:43Pressmeddelande

Efterlängtad cykelväg tas i bruk

null

Den nya cykelvägen mellan Axvall och Varnhem är efterlängtad och det var också en ström av cyklister som mötte upp vid Spånnsjön på lördagen för att fira att cykelvägen nu kan tas i bruk.

Blågula band markerade startplatserna i Axvall och Varnhem. Totalt deltog runt hundra personer i samband med invigningen. De tunga molnen på septemberhimlen skingrades lagom till starten och det goda vädret höll i sig tills invigningen var över.

Bland de första som dök upp vid kommunens tält vid Spånnsjön var Irene Gillgren och Marianne Karlsson från Axvall. De har längtat efter den nya cykelvägen.

- Vi är ett gäng som träffas och cyklar en gång i månaden på olika vägar runt Axvall, säger de båda damerna.

Nu har de alltså fått ytterligare ett alternativ till sina rundturer, en väg särskilt anpassad för cyklister och gående, i natursköna omgivningar förbi fårhagar och böljande kullar. Över Spånnsjön hörs på avstånd tranorna på sin väg söderut.

- Det är kanonfint, en av de finaste sträckor vi har. Jag är ingen spjutare men en njutare på cykel, säger Runa Farrington från Axvall.

- Den här cykelvägen kan nog platsa bland de vackraste i Sverige, säger gatuchefen Mats Bäck.

Mer än åtta mil totalt

I och med den nya sträckan på 3,5 km finns nu över 8 mil cykelväg i Skara kommun. Cykelvägen mellan Axvall och Varnhem är byggd på den gamla järnvägsbanken och ursprunget kan man se om man tittar närmare på brospannet på bron över bäcken vid Spånnsjön, där den ursprungliga konstruktionen skymtar fram. De korta sträckor på leden som inte går längs banken har helt andra markförhållanden än resten av vägen och där sker asfalteringsarbetena först efter vintern så att marken hinner sätta sig.

Bra för både stora och små

Familjen Jakobsson med barnen Otto och Selma har också gjort sig en utflykt för att pröva på den nya cykelvägen.

- Det är fantastiskt! Det här är en bra satsning. Det är roligt att få visa barnen fåren och fåglarna längs vägen, säger mamma Jasmine.

Även skarabor har sökt sig ut denna dag. Rakel Lindqvist, Britt-Marie Sandén och Sandra Andersson tillhör alla tre ett löst sammansatt gäng som samlas ibland och cyklar tillsammans.

– Nu slipper vi cykla på stora vägen, och det gillar vi alla och särskilt Britt-Marie, säger Rakel med glimten i ögat.

Hälsofaktor

Sture Nilsson, (M), ordförande i nämnden för service och teknik, var invigningstalare och i sitt anförande lyfte han fram alla fördelar som finns med att cykla. Hälsoeffekterna är uppenbara, med minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, men cykling är också effektiv träning på andra sätt utan att det sliter på kroppen.

- Även hjärnan mår bra och man rensar tankarna. Till detta tillkommer det allmänna välbefinnandet som infinner sig redan efter tio minuter, säger Sture Nilsson.

Långsiktigt tänk kring cykelsatsningar

Skara kommun antog 2016 en cykelstrategi som kommunen nu arbetar efter. Det har skett flera cykelsatsningar de senaste åren.

- Vi är välvilligt inställda till cykel och det blir säkert fler satsningar framöver. Det är också jättetrevligt att så många har mött upp idag, det visar att satsningen är rätt, säger Sture Nilsson.

-Vi har ett tydligt mål att fler ska uppmuntras att cykla och kunna ta sig säkert till skola och arbetsplatser. Det är även ett led i ambitionen att knyta ihop våra städer, både för vardag och  fritid, för rekreation och turism, säger Malin Tell, infrastrukturansvarig på kommunen.

Cykla på vintern

Även i år kommer Skara kommun att delta i regionens projekt Vintercyklist och just nu pågår rekryteringen av nya vintercyklister. Satsningen har många syften, ett av dem är att få in synpunkter på vägarna runt om i kommunen och hur det fungerar att använda dem vintertid. Den nya cykelvägen mellan Axvall och Varnhem kommer att vinterväghållas, på samma sätt som t ex vägen mellan Skara och Axvall. Någon vägbelysning bir det inte, eftersom kostnaden blir alldeles för stor. Där är egen pannlampa och en stark cykelbelysning det bästa alternativet.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten