2021-02-23 07:30Pressmeddelande

Digitala föreläsningar om spännande livsöden

null

När rådande situation inte tillåter fysiska möten är behovet att mötas online större än någonsin. Därför samarbetar Skara kommun och Medborgarskolan om digitala föreläsningar under våren – med start den 1 mars.

– Digitala föreläsningar är ett bra sätt att nå ut. Många har tillfälligt blivit isolerade och därför är det viktigt att hitta nya vägar för att sprida kunskap och kultur. Med detta initiativ vill vi också inspirera och skapa gemenskap, säger Johan Frick som är kulturutvecklare på Skara kommun.

Föredragshållare Nils Hjort berättar om spännande händelser som berör. Första föreläsningen, handtvättens tragiska geni, handlar om Ignaz Semmelweis – läkaren från Wien som år 1847 gjorde en fantastisk upptäckt som senare blev hans fall.

Nästa tillfälle blir på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Under den andra föreläsningen Tre kvinnors kamp berättar Nils om svenska Sophie Sager (1825-1901), tjeckiska Milada Horákova (1901-1950) och amerikanska Corita Kent (1918-1986) och deras kamp och livssituation.

Om föreläsaren

Nils Hjort är frilansare med inriktning på historia. Nils driver sedan 2017 historiekontot Idagihistorien på Instagram, som 2020 växte till en podd med samma namn. År 2019 skrev han,tillsammans med illustratören Maria Persson, den kvinnohistoriska porträttsamlingen Dramatiska damer och de har även gjort Skaraborgs kvinnokalender.

Föreläsningarna är kostnadsfria och är ett samarbete mellan Skara kommun och Medborgarskolan.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten