2020-04-27 08:34Pressmeddelande

De brittiska öarna ger inspiration till höstens Kulturvecka

null

Storbritannien lämnar EU, men Skara lämnar inte Storbritannien. Kulturveckan 2020 har siktet inställt på de brittiska öarna.

Under höstens kulturvecka vänder vi blickarna västerut. Och inte bara mot Storbritannien, vi vill också uppmärksamma den Irländska republiken – sedan 1 februari EU:s största engelskspråkiga nation.

- Det kommer att bli dans, sång, teater, film, konst, litteratur – ja, alla möjliga kulturformer från England, Wales, Skottland, Nordirland och Irland, lovar kulturutvecklare Johanna Andersson.

Redan nu kan vi avslöja att Liam O´Maonlaí, sångare i det irländska bandet Hothouse Flowers kommer att gästa Skara den 17 oktober. Hothouse Flowers hade sin storhetstid på 80-talet och i början av 90-talet. O´Maonlaí är fortfarande ett stort namn på Irland och uppträder även på egen hand med en repertoar bestående av irländska folksånger och gamla hits. Detta unika framträdande har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Skara kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, City Gross, Sparbanksstiftelsen och Irlandskännaren Staffan Berlin.

Kulturveckan bygger, liksom tidigare år, på en framgångsrik samverkan mellan en rad aktörer: Skara kommun, Västergötlands museum, Skara skolscen, studieförbund, föreningsliv, näringsliv, konstnärer och andra kulturutövare.

- Tillsammans skapar vi en innehållsrik vecka för alla åldrar. Vi tror vi har hittat ett tema som väcker inspiration, och ser fram emot höstens aktiviteter. Då hoppas vi också att coronapandemin har klingat av och att alla restriktioner för evenemang har lyfts, säger kulturutvecklare Johan Frick.

En kulturell hotspot

- I Skara står kulturen stark. Att skaraborna enligt SCB:s medborgarundersökning skattar kulturutbudet så högt ser vi som ett kvitto på detta, säger kulturchef Åsa Veghed och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Jan-Erik Augustsson.

Kulturveckan inleds med kulturnatten lördagen den 10 oktober och pågår till den 18 oktober.

Kontaktperson

Johan Frick,
kulturutvecklare
Telefon 0511-32063


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten